İntifa hakkı tesisi!
İntifa hakkı tesisi, gayrimenkul sahibi kişi tarafından söz konusu gayrimenkulün bir başkasına yararlanma ve kullanması amacıyla sağlanır. İntifa hakkı tesisi hakkında detaylı bilgiler haberimizde yer alıyor..
İntifa hakkı tesisi
İntifa hakkı, şahsi irtifak hakları grubuna ait sınırlı bir aynı haktır. İntifa hakkı en çok ona sahip olan kişinin hayatıyla sınırlıdır. İntifa hakkı tesisi Tapu sicil müdürlüklerinde tarafalr arasında belirlenen bir sözleşmeyle yapıldığı gibi mahkeme kararıyla ya da kanuni olarak ta sağlanabilir.
İntifa hakkı tesisi için istenen belgeler ise şöyle;
1. İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikinin sözlü beyanı,
2. İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları ile temsilciliğe ilişkin belgeler,
3. Tarafların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde birer vesikalık fotoğrafları,
4. İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.
5. Kanuni intifa hakkı tesis edilecekse, sağ kalan eşin intifa hakkını seçtiğine dair veraset senedi,
6. İntifa hakkı taşınmazın tümü üzerinde değil de bir kısmı üzerinde kurulacaksa bu kısmı gösterir kroki.
b) Kurulması
Medeni Kanunun 795. maddesine göre, "İntifa hakkı ...taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulur.
...taşınmazlarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümler uygulanır...”
Kuru mülkiyet sahibi intifa hakkına sahip olmadığından intifaya konu mülkiyet üzerinde kiralama, kullanma veya yararlanma işlemleri gerçekleştiremez.
İntifa hakkı süre ve bedeli
İntifa hakkı süreli veya hak sahibinin hayatı boyunca tanınabiliyor. Süresiz olarak tanınması halinde veya hak sahibinin hayatından daha uzun bir süre öngörülmüş olması halinde, hakkın süresinin hak sahibinin hayatı ile sınırlı olduğu kabul ediliyor. Tüzel kişilerde ise en çok yüz sene süre geçerli oluyor. Öngörülen süreden önce tüzel kişiliğin sona ermesi (infisahı) halinde intifa hakkı da sona eriyor.
İntifa hakkı bedelli (ivazlı) veya bedelsiz (ivazsız) tanınabiliyor. Bedelli intifaya satış, bedelsiz intifaya bağış hükümleri uygulanıyor.
İntifa hakkının haczi!
İntifa hakkı terkini istemi!
İntifa hakkı olan gayrimenkulün satışı!
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com