İntifa hakkın tapuya tescili nasıl olur?
İntifa hakkı, bir başkasına ait olan taşınır veya taşınmazı kullanma ve ondan yararlanma hakkı olarak tanımlanıyor. İntifa hakkının tapuya tescil edilmesi gerekiyor. Peki, intifa hakkının tapuya tescili nasıl olur?
İntifa hakkın tapuya tescili nasıl olur?
İntifa hakkı, menkul ve gayrimenkuller ile bir mal varlığı üzerine tesis olunan ve tesis olduğu taşınmazdan istifade etme hakkını veren ve tapu siciline tescili ile meydana gelen bir hak niteliği taşıyor.
İntifa hakkı ona sahip olan kişinin en çok hayatı ile sınırlı olarak başkasına ait taşınır ya da taşınmazdan tamamen yararlanması hakkı olarak karşımıza çıkıyor.
İntifa hakkın tapuya tescili nasıl olur?
İntifa hakkı tesisinde; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor.
İntifa hakkı bedelsiz olarak tanınıyor ise binde 68,31 oranında harcın ödenmesi gerekiyor. Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.
İntifa hakkı, irtifak hakları sütununa Tapu Sicil Tüzüğünün 30. maddesine istinaden a, b, c gibi bir harf altında mükellefiyet anlamına gelen (M) harfi yazıldıktan sonra tarih ve yevmiyeyi içerecek şekilde tescil ediliyor. Bu tescilde, hak sahibinin, adı soyadı, baba adı ve hakkın varsa süresi ile hakkın türünün intifa hakkı olduğu belirtiliyor.
İntifa hakkının tesis edilmesi için gerekenler!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com