Emlak Terimleri

Kullanım hakkının tapuya tescili nasıl olur?

İntifa hakkı mülkiyeti bir başkasına ait olan bir gayrimenkulün tamamından yararlanma hakkına deniyor. Peki, kullanım hakkının tapuya tescili nasıl olur?

Kullanım hakkının tapuya tescili nasıl olur?

İntifa hakkı mülkiyeti bir başkasına ait olan bir gayrimenkulün tamamından yararlanma hakkına deniyor. Kısaca başkasına ait mülkü kiraya vermek isterse kendisi oturmak gibi tasarruf hakkının bulunması anlamına geliyor. 


Bu hakkın kullanımı sözleşmede aksine hüküm yoksa başkasına devredilebiliyor. Ancak mirasçılara miras şeklinde geçemiyor. Kullanım hakkı, hak sahibin vefatı ile son buluyor. 


Örneğin; bir kişinin malın çıplak mülkiyet haklarına sahip olması diğer kişinin ise o malın kullanım (intifa) hakkına sahip olması durumu olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kullanım hakkının tapuya tescili nasıl olur?


Kullanım hakkının tapuya tescili...

Kullanım, hakkı irtifak hakları sütununa Tapu Sicil Tüzüğünün 30. maddesine istinaden a, b, c gibi bir harf altında mükellefiyet anlamına gelen (M) harfi yazıldıktan sonra tarih ve yevmiyeyi içerecek şekilde tescil ediliyor. Bu tescilde, hak sahibinin, adı soyadı, baba adı ve hakkın varsa süresi ile hakkın türünün intifa hakkı olduğu belirtiliyor. 


Örnek:   a- M: İntifa hakkı on yıl süreyle Hüseyin oğlu Ahmet Hakan

KESİMOĞLU’ na aittir. 27.9.1999 - 2957 yevmiye.


Kullanım hakkının tapuya tescili için gerekenler!

1. İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,

2. İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.

4. İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme

kararı.


İntifa hakkının kurulması için gerekenler!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com