İntifa hakkının terkini davası nasıl açılır?
İntifa hakkı süreli veya hak sahibinin hayatı boyunca tanınabiliyor. Sürenin sona ermesi, vazgeçme yada ölüm gibi durumlarda intifa hakkı da bitmiş oluyor. Peki, intifa hakkının terkini davası nasıl açılır?
İntifa hakkının terkini davası nasıl açılır?
Medeni Kanun gereğince intifa hakkı, ona sahip olan kişinin (en çok) hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı oluyor.
İntifa hakkı süreli veya hak sahibinin hayatı boyunca tanınabiliyor. Sürenin sona ermesi, vazgeçme yada ölüm gibi durumlarda intifa hakkı da bitmiş oluyor.
Kanuni mirasçılar dışında, intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız (bedelsiz) feragat edilmesinde veya süreli intifa haklarında, sürenin dolması sebebiyle veya intifa hakkı sahibinin ölümü gibi nedenlerden dolayı intifa hakkı terkin edilebiliyor.
İntifa hakkının terkini için bir dilekçe ile Asliye Hukuk Mahkemesine müracaat ediliyor. İntifa hakkının terkini dava dilekçesi örneği şu şekilde;
Dilekçe örneği:
......... NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE
DAVACI :
Adı ve Soyadı,
T.C. Kimlik No:
Adres:
DAVALI : ........ Tapu Sicil Müdürlüğü/.........
DAVA KONUSU : İntifa hakkının terkini
DAVA DEĞERİ : ….......TL
AÇIKLAMALAR :
1- ŞAHSIM, ......... ili, Merkez İlçesi, … mevkii, ... ada, ... pafta, … parsel’de bulunan taşınmazın malikiyim.
2- Bu taşınmaz üzerinde ..........'in intifa hakkı mevcut iken, hak sahibi .../.../2012 tarihinde vefat ettiğinden intifa hakkı sona ermiştir.
Bu sebeplere intifa hakkının terkini için işbu davanın açılması zorunlu olmuştur.
DELİLLER : Tapu kaydı, nüfus kaydı ve her tür delil.
HUKUKİ NEDENLER : TMK. md. 796/2 ve İlgili mevzuat.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ettiğim sebeplerle davanın kabulü ile söz konusu taşınmaz üzerinde kurulu bulunan intifa hakkının terkinine karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederim. .../.../2016
Davacı
Adı ve Soyadı
İmza
İntifa hakkı sözleşmesi 2016!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com