İntifa hakkının devri nasıl olur?
Gayrimenkuller üzerindeki intifa hakkının devri mümkün müdür? İntifa hakkının devri nasıl olur? Bu konu Medeni Kanun'da nasıl düzenlenmiştir? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz.
İntifa hakkı bedelli ve bedelsiz, süreli ve süresiz olarak ayrılan bir haktır. Bedelli ve süreli intifa haklarında eğer sözleşmede bir bedel belirtilmişse o bedel karşılığında intifa hakkı sahibi olunabilir. Süre belirtilmişse o sürenin bitimine kadar inifa hakkı sahipliği devam eder. Bedelsiz kullanımlarda ise intifa hakkı sahipliği için herhangi bir bedel ödenmesi söz konusu değildir. Süresiz intifa hakkı da intifa hakkı sahibi kişinin vefatına kadar sürer. Yani aslında süresiz intifa hakkı da hak sahibinin ömrüyle sınırlıdır.
Peki intifa hakkının devri mümkün müdür? İntifa hakkının devri nasıl olur? İntifa hakkı kişiye ayrılmaz bir bağla bağlı olduğu için intifa hakkı sahibi kabul etmediği müddetçe kuru mülkiyet sahibi kişi intifa hakkını bir başkasına devredermez. Kuru mülkiyet sahibi kişi o mülkiyetin sadece gerçek sahibidir, o mülkiyeti kullanma ve yararlanma hakkına sahip değildir. Ancak intifa hakkı sahibinin ölümü vuku bulduğunda intifa hakkı ortadan kalkar ve kuru mülkiyet hakkıyla birleşir. Bu durumda kuru mülkiyet sahibi mülkiyete tamamen sahibi olur.
Ancak konu ile ilgili istisnai yasal hükümler Medeni Kanunu'nun 806. ve 822. maddelerinde şöyle yer alıyor;
Madde 806
Sözleşmede aksine hüküm yoksa veya durum ve koşullardan hak sahibince şahsen kullanılması gerektiği anlaşılmıyorsa, intifa hakkının kullanılması başkasına devredilebilir.
Bu takdirde malik, haklarını, devralana karşı doğrudan doğruya ileri sürebilir.
Madde 822
İntifa hakkı sahibi, intifakın başlangıcını izleyen üç ay içinde, hakkın konusu olan alacağın ve kıymetli evrakın kendisine devrini isteyebilir.
İntifa hakkı sahibi, alacağın ve kıymetli evrakın devri sırasındaki değeri tutarında devredene karşı bunların bedelini ödeme borcu altına girer ve feragat edilmedikçe bu borç için ayrıca güvence göstermekle yükümlü olur.
Güvence istemekten feragat edilmemiş ise devir, ancak güvence gösterildikten sonra hüküm ifade eder.
İntifa hakkının kaldırılması!
İntifa hakkı sahibinin hakları nelerdir?
İntifa hakkı ile kiralama yapılabilinir mi?
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com