Emlak Terimleri

İntifa hakkının terkini nasıl yapılır?

Bir gayrimenkul sahibinin söz konusu gayrimenkulü bir başkasına yararlanması ve kullanması için verdiğinde doğar. Peki intifa hakkının terkini nasıl yapılır? sorusunun cevabını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

İntifa hakkının terkini nasıl yapılır? sorusunun cevabını vermeden önce intifa hakkı nedir? öncelikle onu bir açıklayalım. İntifa hakkı bir kimsenin bir gayrimenkulü kullanması ve yararlanması hakkı olarak karşımıza çıkıyor. İntifa hakkında yarralanılan mülkün gerçek sahibi olmak gerekmiyor. Kirada oturan kiracı da kiraladığı mülkün üzerind eintifa hakkına sahip olabiliyor.


İntifa hakkında dikkat edilmesi gereken nokta; intifa hakkını elinde bulundurduğunuz mülk üzerinde fiili ya da hukuki bir işlem yapamamanız. Örneğin ev sahibinin izni olmadan evde tadilat yapamazsız. Hukuki olarak o evi satmaya yetkiniz yoktur. 


İntifa hakkı, kullanıcısına tam yararlanma tanıyan bir hak olup; herkese karşı ileri sürülebilen şahsi irtifak haklarındandır. Bu hakkın kullanımı sözleşmede aksine hüküm yoksa başkasına devredilebilir. Ancak mirasçılara geçemez. İntifa hakkı hak sahibinin hayatı ile sınırlıdır. İntifa hakkı gerçek kişilerde en geç kişinin ölümü ile tüzel kişilerde en geç yüz senenin dolması ile son bulur.


Peki intifa hakkının terkini nasıl yapılır?


1) Kanuni mirasçılar dışında, intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine (bedelsiz) feragat edilmesinde veya süreli intifa haklarında, sürenin dolması sebebiyle intifa hakkının terkininde, işleme konu taşınmazın ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere, bildirilen değer üzerinden binde 59.4 oranında tapu harcı, kuru mülkiyet sahibinden tahsil edilir. İntifa hakkından feragat, bir bedel karşılığında yapılmakta ise, binde 16,5 oranında tapu harcı tahsil edilir.


2. İntifa hakkı sahibinin bu hakkından, kanuni mirasçı olan kuru mülkiyet sahipleri lehine bedelsiz feragat etmesi halinde, sadece terkin harcı tahsil edilir.


3. İntifa hakkı sahibinin ölümü sebebiyle terkinde, sadece terkin harcı tahsil edilir.



İntifa hakkı nedir?


İntifa hakkı sahibinin hakları!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com