29 / 04 / 2024

İpekiş, otel ve alışveriş merkezi olacak

İpekiş, otel ve alışveriş merkezi olacak

Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, temelini Atatürk'ün attığı Bursa'nın köklü iplik üretim tesisi İPEKİŞ'in, Otel ve Alışveriş-Ticaret Merkezi yapılmasını öngören projeyi onayladı



Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, Bursa'nın köklü iplik üretim tesisi olan ve temelini 2 Ekim 1925'te Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün attığı İpekiş'in Otel ve Alışveriş-Ticaret Merkezi yapılmasını öngören projeyi onayladı. Daha önce avan projeyi prensipte uygun bulan Kurul, 26 Mart'ta gerçekleştirdiği toplantıda, 2 ay önce Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçen 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nın uygun olduğuna karar verdi. Kurulun onayından geçen proje önümüzdeki günlerde tekrar Osmangaz Belediyesi'ne gidecek, ardından Büyükşehir'den de onaylandıktan sonra planları askıya çıkacak.

Anıtlar Kurulu'nun onayının ardından İPEKİŞ'in Otel ve Alışveriş-Ticaret Merkezi yapılması için geri sayım başlamış oldu. 26 Mart'ta toplanan Anıtlar Kurulu, planın bazı maddelerini iptal ederken, bir takım düzeltmelerin de yerine getirilmesini istedi. Planda önerilen turizm işlevinin `Sosyal ve kültürel amaçlı işlevle uyumlu turizm hizmeti yapılabilir' şeklinde düzeltilmesini isteyen Kurul, proje kapsamındaki, kentsel ve sosyal donatı alanında geleneksel ve çağdaş sanat ürünleri ile kültürel amaçlı ticari tesislerin yer almasını uygun gördü.

Orjinal Mimari Korunacak...
Yapıların yüksekliği için tescilli binaların saçak kotunu geçemeyeceğine hükmeden Kurul, projenin Kültürpark ile ilişkisinin güçlendirilerek, kullanım birlikteliğinin kolaylaştırılmasını istedi. Proje kapsamında sosyal ve kültürel amaçlı işlevle uyumlu turizm hizmetinin yapılmasına izin veren Kurul özellikle, mimari projede eski İpekiş fabrika binasının mimari karakterinin sürdürülerek, kent belleğindeki imajının sürdürülmesini istedi.

Proje kapsmında; Atatürk'ün temelini attığı tescilli binaların korunacağı belirtilirken, yeraltında bir kat alışveriş merkezi, iki kat da otopark olacak. Emsali 0.80 olarak belirlenen projede, trafik yoğunluğu getirmemesi için Merinos tarafından giriş verilmezken, girişler Kültürpark tarafından yapılacak ve bu yol da 12 metre olarak genişletilecek.

Sosyal Donatı Alanları...
Toplam 30 bin metrekarelik alanda hayata geçirilecek İpekiş Kültür Sanat Yaşam Merkezi'nde Bursa'nın eski esnaf kültürünü yaşatan Otantik Çarşı'nın bulunması planlanıyor. Proje kapsamında; İpekiş Anı Müzesi, tekstil ve canlı tekstil müzesi, sanat galerisi, ürünlerin sergileneceği show-room, tekstil dizayn moda atölyesi ile erkek ve kadın dikim atölyeleri, lokanta, açık kafe, yaşam meydanı, pazar alanı, uzun çarşı, moda gösteri merkezi, amfi tiyatro, karagöz gösteri ve tanıtım basamakları, ticaret alanları, kahve ve aş evleri, gezinti-seyir alanları, sinema ve tiyatrolar, konferans ve toplantı alanları ile rezidans hotel gibi unsurlar yer alacak.

Olay


Geri Dön