Emlak Terimleri

İpoteğin kaldırılması için gerekli belgeler?

Mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan her hangi bir alacak için taşınmaz malın güvence altına alınmasına ipotek deniyor. İpotek nasıl kaldırılır? İpoteğin kaldırılması için gerekli belgeler neler?

İpoteğin kaldırılması için gerekli belgeler?


İpotek, halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan her hangi bir alacak için taşınmaz malın güvence altına alınmasına deniyor.  Kısaca, bir alacağın teminatı olarak bir gayrimenkulun (ev,işyeri,arsa,arazi vs.) karşılık gösterilmesi olarak ifade ediliyor.



Eğer mevcut bir alacağı güvence altına almak için bir ipotek kuruluyorsa “Ana Para İpoteği”; ilerde doğacak ya da doğması muhtemel bir alacak için bir ipotek kuruluyorsa “ Üst Sınır İpoteği” söz konusu oluyor. Farklı nedenlerle örneğin, inşaat ipoteği, karz ipoteği tapuya işlenmekte fakat aradan uzun yıllar geçmesine rağmen ipotek tapu kaydında kalmaya devam ediyor. Bu durum sonucunda konutu ya da arsanın değerini satarken, ipotek tesis ederken düşerek sizi olumsuz etkiliyor.


İpoteğin türüne göre kaldırılması için farklı prosedür izleniyor. İşte ipoteğin kaldırılması için izlenecek yollar..


1-İpoteğe konu borç ya da risk ortadan kalkmışsa borcun ödendiğine dair alacağınız belge ile mahkemeye başvurmanız gerekiyor.


2- Borç ödenmemiş ya da ödendiği halde belgesini almamışsanız ipotek bedelini mahkemeye  dava açarak depo etmeniz gerekiyor. Örneğin kesin borç ipoteği varsa depo etmeniz gereken borcun mahiyetişu şekilde oluyor;

Türk Medeni Kanununun 875. maddesine göre kesin borç (karz) ipoteği, anapara yanında, gecikme faizini ve icra takibi yapılmışsa takip masraflarını da güvence altına alıyor.  Alacaklı, ipoteğin fekki için anaparanın dışında takip masraflarını ve geçen günlerin faizlerini de isteyebileceğinden, ipoteğin kaldırılmasına ancak anaparanın, gecikme faizinin, icra takibi yapılmışsa takip giderlerinin ödenmesi halinde karar verilebiliyor.


İlgili kanun maddesi;

Madde 875

Taşınmaz rehninin alacaklıya sağladığı güvencenin kapsamına şunlar girer:

1. Ana para,

2. Takip giderleri ve gecikme faizi,

3. İflasın açıldığı veya rehnin paraya çevrilmesinin istendiği tarihe kadar muaccel olmuş üç yıllık faiz ile son vadeden başlayarak işleyen faiz.

Daha önce belirlenmiş olan faiz oranı, sonradan gelen alacaklıların zararına olarak artırılamaz.


İpoteğin kaldırılması için gerekli belgeler?

Kredi borcu biten tüketici, evi üzerine alabilmek için öncelikle ev üzerindeki ipoteği kaldırmalıdır. Tapu Dairesince yapılan bu işleme İpoteğin Fek Edilmesi deniyor. İpoteğin Fek edilmesi için bankadan İpotek fek yazısının alınması gerekiyor. Kanunen bir gerekçesi olmamasına rağmen, ipotek fek yazısı için banka, tüketiciden ücret talep ediliyor. Tapuda gerekli işlemler yapılır ve ipoteğin kaldırıldığına dair bilgi, tapu kütüğüne de kaydediliyor. Tüm bu işlemler bittikten sonra konut üzerindeki tüm haklar artık tüketici üzerine devredilmiş oluyor.




İpoteğin terkini nasıl yapılır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com