29 / 04 / 2024

İpotek fek yazısının bedelinin iadesi nasıl olur?

İpotek fek yazısının bedelinin iadesi nasıl olur?

Kredinin tamamının ödenmesi üzerine taşınmaz üzerindeki ipoteğin kaldırılması için bankadan ipotek fek yazı alınması gerekiyor. Ancak ipotek fek yazısı bedelinin iadesi mümkün oluyor. İpotek fek yazısının bedelinin iadesi nasıl olur?



İpotek fek yazısının bedelinin iadesi nasıl olur?

Konut kredisi; satın alınacak konut ya da arsa gibi taşınmazların banka tarafından ipotek altına alınarak, konutun değerinin büyük bir kısmına karşı verilen kredi türü olarak ifade ediliyor. Konut kredisi vadeleri uzatılabiliyor. İpotek, kredi ödemelerin tamamlanması ile kaldırılıyor.


Kredi ödemelerinin tamamlanmasının ardından bankadan fek yazısı alınması gerekiyor. İpotek fek yazısı, bankaların ev kredinizin tüm borcunun bittiğine dair vermiş olduğu resmi bir belge olarak karşımıza çıkıyor. 


İpotek fek yazısı alabilmeniz için banka sizden bir dilekçe talep ediyor. Dilekçenin bankaya gönderilmesinin ardından bir kaç gün içerisinde banka sizi ipotek fek yazısı almaznız için çağrıyor. Ancak ipotek fek yazısı için bankalar ücret talep edebiliyor. Bu ücret yasal olmayıp bankadan bankaya değişiyor. 


İpotek fek yazısının bedelinin iadesi...

İpotek fek ücreti aslında yasal olmayan bir ücret olarak karşımıza çıkıyor.  Ancak ipotek fek yazısı alabilmeniz için talep edilen bu ücreti banka hesabına yatırmanız isteniyor. (Dekontunuza mutlaka ipotek fek ücreti içindir ibaresini yazdırın). Bu ücreti ödedikten sonra İpotek fek ücretinin iadesini talep edilebiliyor.


İpotek fek ücretinin iadesini yasal faiziyle birlikte isteyen bir dilekçe yazarak bankaya verebilebiliyor.  Bankanın bu dilekçenize cevap verme süresi 30 gün olarak karşımıza çıkıyor. Eğer ipotek fek ücretinin iadesi kabul edilirse banka hesabınıza bu ücreti geri yatırıyor. Fek ücreti iadesinin gerçekleşmediği bir durumda ise Tüketici Hakem Heyetlerine durumunuzu ve talebinizi anlatan bir form doldurulabiliyor. 




İpotek fek yazısı kaç günde gelir?




Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön