İpotek işlemi nasıl yapılır?
İpotek işlemi nasıl yapılır? sorusuna öncelikle yazılı bir talepte bulunulması gerektiği cevabı veriliyor. İpotek işlemi için gerekli belgeler ve işlemin ne kadar mal olacağı haberimizde anlatılıyor...
İpotek nedir?
İpotek, doğmuş veya ileride doğacak borç için bir taşınmazın teminat olarak gösterilmesi durumudur. Bankalarca veya kamu kurum ve kuruluşlarınca verilen krediler için ipotek yapıldığı gibi, satıcının parasının tamamını alamadığı durumlarda, alınan borç için teminat istenildiğinde veya ticari faaliyetlerde teminat olarak göstermek için taşınmaz ipotek ettirilebilir.
İpotek işlemi nasıl yapılır?
İpotek işlemi için yazılı bir talep gerekmektedir. Bu talep dilekçesinde; ipoteğin miktarı, süresi, derecesi, ipotek tesis edecek kişinin kimlik bilgileri, eğer tüzel kişi ise ünvanı bildirilir.
İpotek işlemi nasıl yapılır? sorusunun ikinci aşaması olarak işlem için gerekli belgeler açıklanıyor. Bu belgeler şu şekilde ifade ediliyor:
1. İpotek edilecek taşınmaz mala ait tapu senedi
2. Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları
3. Alacaklının ve borçlunun bir adet vesikalık fotoğrafları.
4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge.
5. Eğer taraflardan biri tüzel kişi ise; ipotek tesis etmek için ticaret sicil memurluğundan alınmış yetki belgesi, imza sirküleri, vergi levhası fotokopisi, kaşe ve yetkili kişilerin kimlik belgeleri
İpotek işlemi nasıl yapılır?' ın üçüncü aşaması ise yapılan işlemin mali yönüdür. Bu işlem için ipotek bedeli üzerinden binde 3.96 tapu harcı ve binde 8.25 oranında damga vergisi ipotek borçlusundan tahsil edilir. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınır. Bankalar tarafından kullandırılan kredilerin temini ve teminatında harç ve damga vergisi muaf tutulmuştur.
İpotek kaldırma işlemi!
İpotek fek ücreti itiraz dilekçesi!
İpotek fek ücretinin iadesi!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com