28 / 04 / 2024

İpoteğin terkini işlemi nasıl yapılır?

İpoteğin terkini işlemi nasıl yapılır?

İpotek işlemi ile, hâlen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak güvence altına alınabiliyor. Peki, borcun kapanması halinde ipoteğin terkini işlemi nasıl yapılır?



İpoteğin terkini işlemi nasıl yapılır?

İpotek işlemi ile, hâlen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak güvence altına alınabiliyor. 


Tapu üzerinde şerhler sütununa koyulan ipotek sayesinde, alacaklı borçludan borcunu alamaması halinde, ipoteğin paraya çevrilmesini talep edebiliyor.


Bu süreçte, taşınmaz ipotek alacaklısı, yetkili veya taşınmazın bulunduğu yer icra dairesine elindeki ipotek belgesinin akit tablosunun tapu idaresince verilmiş resmi bir örneğini ibrazla alacağın miktarını bildiriyor.


İpoteğin terkini nedir? İpoteğin terkini işlemi nasıl yapılır?


İpoteğin terkini için alacaklıya olan borcun kapanması gerekiyor. İpotek terkini işlemi için ise borcun ödendiğine dair bir makbuz gerekli oluyor. Eğer ipotek banka tarafından koyulduysa, fek yazısının alınması gerekiyor. Ayrıca bir dilekçe yazılarak mahkemeye müracaat edilebiliyor.


İpotek terkini davasında görevli mahkeme, borçlunun borçlu olmadığını iddia ettiği miktara göre belirlenir. Buna göre, ipoteğin iptali davasını açan borçlunun borçlu olmadığını iddia ettiği tutar, .... TL'nin altında ise sulh hukuk mahkemesi,..... TL'nin üstünde ise asliye hukuk mahkemesi veya duruma göre iş veya ticaret mahkemesi görevli oluyor.



İpotek tesisi nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön