Vasi tayini işlemi nasıl yapılır?
Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Vasi tayin işlemi nasıl yapılır?'' sorusunu yanıtladı. İşte Heper'in o yazısı...
Üç torunum var. Alacağım daireyi onların adına yapmak istiyorum. Bunun için annelerini vasi tayin etmek istiyorum, bu mümkün mü?
Okuyucum sorusu içine torunların yaşını da yazmış. Hepsi 18'den küçük. Yani hiçbiri reşit değil. Böyle durumlarda elbette çocuklar adına mal alınabilir. Ancak tapudaki işleme veliler katılır. Velinin katılması demek malın veli adına alınmış olması demek değildir. Reşit olmayanlar hukuki işlem yapamayacağı için küçükler adına velisi işleme katılır ama mala küçük sahip olur. Böyle bir durumda küçük için vasi tayini gerekmez. Mala sahip olan küçük adına küçükler reşit olana yani 18 yaşını doldurana kadar velisi malı yönetir. Sizin olayınızda da torunlara daire aldığınızda vasi tayini gerekmeyecek. Ancak çok istisnai durumlarda velinin velayet görevini kötüye kullandığı sabit olursa çocuklar için vasi tayini gerekebilir ama sizin böyle bir probleminiz yok. Zira vasi tayini veya velayet karan gerekmeyecek. Olayı biraz sorunuzun dışına taşıyalım. Hayatın akışı içinde çocuk reşit olduğu halde mümeyyiz olmayabilir. Yani akıl hastalığına yakalanmış olabilir, bu halde reşittir yani 18 yaşını tamamlamıştır ama hukuki işlem yapma ehliyeti yoktur. Bu durumda ana-baba hayatta ise bu halde dahi bu kimseye vasi atanmaz, o kişi mahkemece velayet altında bulundurulur. Yani velayet esastır.
Tamer Heper/Posta