28 / 04 / 2024

İpotek kaldırma bedeli ne kadar?

İpotek kaldırma bedeli ne kadar?

Tapudan ipotek kaldırma bedeli olarak ipotek fek yazısı için bankaya verilen ücret olarak ifade ediliyor. İpotek kaldırma bedeli her bankada farklı fiyatlandırmayla talep ediliyor. Peki, ipotek kaldırma bedeli ne kadar?



İpotek kaldırma bedeli ne kadar?

Konut kredisi, satın alınacak konut ya da arsa gibi taşınmazların banka tarafından ipotek altına alınarak, konutun değerinin büyük bir kısmına karşı verilen kredi türü olarak ifade ediliyor. Konut kredisi vadeleri uzatılabiliyor. İpotek, kredi ödemelerin tamamlanması ile kaldırılıyor.


İpotek talep üzerine süresi, miktarı, faizi ve ipotek derecesi belirtilerek tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenerek yapılan işlem olarak karşımıza çıkıyor. Konut kredilerinde bankalar alacağını teminat altına almak için, alınacak evin ya da kredi borçlusu üzerine olan bir başka evin üzerine kendi adlarına ipotek tesis ediyorlar. 


Fek yazısı, bir kimsenin gayrimenkulü üzerindeki borcunun tamamını ödemesi ile ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan yazı olarak ifade ediliyor. Banka borcunun tamamının ödenmesi durumunda fek yazısı alınabiliyor. Ancak ipotek fek yazısı almak için bazı belgeler gerekli oluyor. İpotek fek yazısı almak için gerekli begeler aşağıda yer alıyor;


1.İpotek edilecek taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı.

2.Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları, pasaportları veya avukat kimliği ile gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için Vergi Numaraları.

3.Alacaklının iki, borçlunun bir adet son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları.

4.Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge.


İpotek kaldırma bedeli..

İpoteğin fek edilebilmesi için bankadan İpotek fek yazısının alınması gerekiyor. Kanunen bir gerekçesi olmamasına rağmen, ipotek fek yazısı için banka, tüketiciden ücret talep edebiliyor. Ücret bankadan bankaya değişibiliyor.


Birçok banka kredi kullanan müşteriyle yaptığı ve karşılıklı imzalanan sözleşmede ‘ipotek fek yazısı’na dair ek bilgi koyuyor. Kredinin tamamlanmasının ardından ipotek kaldırma işlemlerinden ücret alındığı belirtiliyor. Bu nedenle kredi kullanırken, sözleşmelerin dikkatlice okunması ve o aşamada itiraz edilmesi gerekiyor.



İpotek nasıl paraya çevrilir?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön