İpotekli ev alınır mı?
Konut kredisi ile satın alınan konuta yada alan kişinin başka bir konutuna ipotek konuluyor.Peki ipotekli ev alınır mı?İpotekli evi almak için neler yapmak gerekir?
İpotekli ev alınır mı?
Konut kredisi ile satın alınan evlerde konuta ipotek konulmasının nedeni bankanın verdiği kredi karşılığında teminat alınması oluyor.Banka, borcumuzu ödeyene kadar ipoteği kaldırmıyor.
İpotekli bir evin alımında bir çok farklı yol bulunuyor.Bunlar:
1.Bankaya olan borcun hepsini peşin olarak ödeyerek ipoteğin kaldırılmasıdır.
2.Banka devre dışı bırakılarak, alıcı ve satıcı aralarında anlaşıyor, bankaya haber vermiyorlar. Satıcı kredi bakiyesini aşan tutarı alıcıya ödüyor, konut üzerinde ipotek bulunduğu halde tapuda alım satım gerçekleştiriliyor. Bankanın işlemden haberdar olmaması için tapuda devir yapılamıyor, alıcı ve satıcı aralarında ‘Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi’ düzenliyor.
3.Alıcı ve satıcı kredi kullandıran kuruluşa başvuruyor ve durumu anlatıyor. Önceki krediyi veren kuruluş eski krediyi kapatarak, alıcıya yeni bir kredi açabiliyor. Eski kredi kapatılıyor ve tapuda alım satım işlemi gerçekleştiriliyor.Faiz oranı değişebiliyor.
4.Tapu müdürlüğü ipoteği kabul etmeden taşınmazı adına tescil edemiyor.
Gayrimenkulü alacak kişi ipoteği kabul etmeden tapu müdürlüğü gayrimenkulü alıcının adına tescil edemiyor. Eğer ipoteği kabul ediyorsak ipotek alacaklısından borç miktarı, faizi ve tüm masrafları öğrenerek gayrimenkulü satın almak daha güvenli oluyor.
5.Tapusu olmayan bitmemiş bir projeden gayrimenkul satın almak için ise önce eski satış vaadi sözleşmesinin iptal edilmesi ve yeni bir satış vaadi sözleşmesi yapılması gerekiyor.
Tapu ipotek harcı 2015!
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com