Emlak Terimleri

İpotekli tapu satılır mı?

Bir gayrimenkul satın almak istediğinizi ancak üzerinde ipotek olduğunu varsayalım. Peki, üzerinde ipotek bulunan bir taşınmazın satışı mümkün müdür? İpotekli tapu satılır mı?İpotekli evin satışı bir çok farklı şekilde yapılabiliyor

İpotekli tapu belgeleri satışa konu olabiliyor. İpotekli evin satışı bir çok farklı şekilde yapılabiliyor. Bu yollardan ilki konut bedelini peşin ödeyip bankanın borcunu kapatarak ipoteği kaldırmak oluyor. Diğer yol ise yeni kredi açılması oluyor.  Alıcı ve satıcı kredi kullandıran kuruluşa başvurarak durumu açıklayabiliyor. Önceki krediyi veren kuruluş eski krediyi kapatarak, alıcıya yeni bir kredi açabiliyor. 

Eski kredi kapatılıyor ve tapuda alım-satım işlemi gerçekleştiriliyor. Bu yöntem alıcı ve satıcıya ilave risk yüklemiyor ancak yeni kredinin faiz oranı eskisinin aynısı olmayabiliyor. Burada da erken ödeme cezası veriliyor. 

İPOTEKLİ TAPU SATIŞI NASIL OLUR?

Eğer gayrimenkul tapusu üzerinde mahkemelerce konmuş bir "satılamaz tedbir kararı" yoksa ki bu ipotek ile aynı şey değildir, ipotekli bir gayrimenkul alınıp satılabilir. 

Ancak alıcının bu durumdan haberdar edilmesi ve ipoteğin kaldırılabilmesinin garanti altına alınması gerekiyor. Tapu görevlileri bu duruma razı olup olmadığını alıcıya satış esnasında soruyor. Onay verilmesi halinde satış işlemine devam ediliyor.

İPOTEKLİ TAPU SATIŞI İÇİN GEREKENLER

Tapunun aslı veya fotokopisi
Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi (TC kimlik numarası görünmeli)
İlgili belediyeden alınmış gayrimenkulün emlak değerini yani rayiç bedeli belirten belge
Tapu işlemlerini başkası -örneğin gayrimenkul danışmanı- yapıyorsa vekaletname
Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) belgesi

İPOTEKLİ TAPU SATIŞININ YASAL DAYANAĞI

İpotekli bir taşınmazın, ipotek borcu ile birlikte bir başkasına temlikine engel yoktur. Bunun için ipotek alacaklısının izni de gerekmez. 

Temliki takiben, Tapu Müdürü TMK'nın 1019. maddesi hükmü uyarınca alacaklıya durumu bildirecek, alacaklı bir yıl içinde eski borçludan yeni bir teminat talep etmez ise, borçlu yeni maliki kabul etmiş olacaktır.
 

Tapu döner sermaye harcı ne kadar?

Başkasına ait tapu sorgulama nasıl yapılır?

Tapu başvuru sorgulama nasıl yapılır?