Sektörel

İpotekli konut satışları niye arttı?

Ekim'de ipotekli olarak tam 48 bin konut satışı gerçekleşti. İpotekli konut satışında kaydedilen bu hızlanmada en büyük etken kuşkusuz kredi faiz oranlarının düşürülmesi ve yeni konutlarda sağlanan avantajlar.

Ekim ayındaki konut satışı 130 bini aşarak aylık bazda şimdiye kadarki en yüksek üçüncü düzeye ulaştı. Daha önce en yüksek satış, yaklaşık 143 binle geçen yılın aralık ayında, ikinci en yüksek satış da 135 bin ile 2015'in aralık ayında gerçekleşmişti.


Ancak, bu yılın ekimindeki konut satışını önceki yılların aralık aylarıyla kıyaslamak pek doğru sayılmaz. Aralık aylarının kendine özgü koşulları vardır çünkü. Dolayısıyla kıyaslamayı ay bazında yatay yapmak gerekir ve böyle bakıldığında zaten ekim ayındaki 130 binlik satış, diğer ekim aylarının çok çok üstünde bir gerçekleşmeye işaret ediyor.


Ekim ayındaki satışta en dikkat çeken yön, ipotekli konut satışlarının düzeyi. Geçen ay ipotekli olarak tam 48 bin konut satışı gerçekleşti. Bu, geçen yılın aynı ayındaki 28 binlik satışa göre yüzde 72'yi bulan bir artış demek.


Ekim ayındaki ipotekli satışların 21 binini ilk satışlar, 27 binini ikinci el satışlar oluşturdu. İlk satışlardaki artış yüzde 61 düzeyinde gerçekleşti, ikinci el satışlardaki artış yüzde 82'yi buldu. 

Geçen ayki ipotekli satışların, en çok konut satışı gerçekleşen aralık ayları da dahil daha önceki yılların tüm aylarının üstünde olduğunu da belirtelim.


Ekim umut verdi, ama...


Ekim ayındaki satış, tahminlerin ötesinde umut verici geldi; ne var ki, böylesine hızlı bir artış gerçekleşmiş olmasına rağmen ilk on ay toplamında ipotekli satışlar henüz geçen yılki düzeyi yakalayabilmiş değil. Ancak, on ay toplamında geçen yılın yaklaşık yüzde 4 altında bulunan ipotekli satışların, kasım ve aralıktaki artışla 2015'i geçmesi bekleniyor.


İpotekli satışlarda çok hızlı artış gerçekleşmiş olmasına rağmen, ipotekli-diğer satış makası hala çok açık. Örneğin ekim ayında 48 bin ipotekli satışa karşılık, 82 bin diğer satış gerçekleşti. Aynı şekilde ilk on ayda da ipotekli satışlar 351 bin, diğer satışlar 715 bin düzeyinde oluştu.


Konut satışları adeta patladı!