Sektörel

İpotekli satışların artması konut piyasasındaki sorunların büyüdüğünün göstergesi!

Ekovilla-Fertighaus Yönetim Kurulu Başkanı Salih Döngel, Haziran ayı konut satışları ve 2024 yılı ilk yarısını değerlendirdi. Döngel, ipotekli konut satışlarına değinerek, konut piyasasındaki sorunların arttığına dikkat çekti.

Haziran ayı konut satışları ve 2024 yılı ilk yarısını değerlendiren Ekovilla-Fertighaus Yönetim Kurulu Başkanı Salih Döngel, Konut kredisine ulaşmanın oldukça güç olması nedeniyle ipotekli konut satışının son üç yılda göreceli olarak düşüş gösterdiğini açıkladı. Bu durumun konut piyasasındaki sorunların arttığının göstergesi olarak belirtti.

İPOTEKLİ SATIŞLAR KONUT PİYASASINDAKİ SORUNLARIN BÜYÜDÜĞÜNÜN GÖSTERGESİ

Konut kredisine ulaşmanın oldukça güç olması nedeniyle ipotekli konut satışının son üç yılda göreceli olarak düşüş gösterdiğini belirten Ekovilla-Fertighaus Yönetim Kurulu Başkanı Salih Döngel: “ 2021 yılın toplam satışında 294 bin adet ipotekli satış olarak gerçekleşmişken 2022 yılında 280 bin ve 2023 yılında 177 bin rakamına kadar gerilemiş durumda.

2024 yılı ilk 6 aylık dönemde ise 51.415 ipotekli satış olarak gerçekleşmiş durumda. Senenin kalanında bir bu kadar daha satılacağını öngörürsek 100 bin rakamını biraz geçen bir ipotekli satış söz konusu olacak.

Türkiye’de ipotekli satış, konut piyasasının canlılığını koruması, vatandaşın konut sahibi olabilmesi adına hayati öneme sahip. Bu veriler; vatandaşın konut erişiminde, yatırımcının üretiminde ve barınmada büyük bir sorun olarak önümüze çıkacak.” değerlendirmesini yaptı.

FABRİKA ÜRETİMİ EKOLOJİK YAPILAR TERCİH EDİLMELİ 

Gayrimenkulhaber'de yer alan habere göre; klasik konut üretiminde yaşanan tıkanma, maliyet artışları, kredi faizlerinin ulaşılabilirliğinin kalmaması gibi etkenler nedeniyle Türkiye’nin büyük çoğunluğunu oluşturan düşük ve orta gelir grubunun konuta erişiminin kesilmiş olduğunu belirten Salih Döngel, vatandaşı ev sahipliğine ulaştırmak için politika değişikliğine gidilmesi gerektiğini belirtti.

Döngel: “ Konvansiyonel konut üretmenin çok maliyetli olduğu ve vatandaşın konuta erişiminde sorunun artış gösterdiği geçen 3 yıl; gelecek yılların habercisi niteliğinde. Klasik modelde vatandaşı ev sahibi yapmak için ekonomiyi zorlamak yerine alternatifi değerlendirmekte yarar var.

Değişik büyüklük ve formlarda tasarlanan evler, fabrika bandı üzerinde çıkıyor, yapılacağı yere bir araç üzerine gidiyor ve hızlıca montaj yapılarak oturuma hazır hale geliyor. Modüler yapılar hızlı ve konvansiyonel konuta göre çok daha ucuza imal edilebiliyor. Bunu hızlıca kamunun ve vatandaşın gündemine almamız lazım.” dedi.

İstanbul’da zemini sağlam olan ilçeler hangileri? Deprem riski en yüksek bölgeler nereler?

İnşaat sektöründeki bu hatalar deprem hasarına davetiye çıkarıyor!