01 / 05 / 2024

İran ile ortak doğalgaz anlaşması imzalanıyor

İran ile ortak doğalgaz anlaşması imzalanıyor

İran'la yapılacak gaz anlaşmasının teknik çalışmalarının Başbakan Erdoğan'ın İran ziyaretine yetiştirileceği belirtildi



Türkiye, İran ile enerjide üçüncü hamleyi yapmaya hazırlanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kasımda İran'a yapması planlanan ziyaret öncesinde İran ile geçen yıl yapılan doğalgaz anlaşmasının teknik çalışmalarına hız verildi. Çerçeve anlaşmasının teknik anlaşmalarının Başbakan Erdoğan'ın ziyareti sırasında imzalanması hedefleniyor. Türkiye, AB'nin desteklediği Nabucco Projesi'nin anlaşmasının imzalanmasının ardından Rusya ile de 20 konuda anlaşma imzalayarak, enerji arenasında söz sahibi olmuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerjide yeni hamleyi ise İran'da atmayı planlıyor.

DOĞALGAZ ÜRETİCİSİ OLACAĞIZ
İran ile Avrupa'ya ortak gaz satışı ve TPAO'nun İran gaz sahalarında gaz çıkarması konusunda geçen yıl kasım ayında bir çerçeve anlaşması imzalamıştı. ABD'nin ve AB'nin tepkileri nedeniyle, İran ile yapılan gaz çerçeve anlaşmasının, teknik detayları bugüne kadar netleştirilmedi. Türkiye'nin İran ile imzalamayı planladığı doğalgaz anlaşmaları, Türkiye'nin etkinliğini arttıracak. Anlaşma ile Türkiye ile İran'ın Avrupa ülkelerine ortak gaz satışına ilişkin çerçeve anlaşmasına start verilecek. Boru hatlarının inşaatına başlanacak. Yine bu anlaşmalarla Türkiye, İran'ın Güney Pars havzasının 22, 23 ve 24'üncü fazlarında doğalgaz arama ve işletme hakkını elde edecek. Böylece Türkiye ilk kez doğalgaz üreticisi konumuna yükselecek.

TÜRKMEN GAZI DA GELECEK
Ayrıca, teknik anlaşmalarla, Türkmenistan gazının İran üzerinden Türkiye'ye ulaştırılması imkanı elde edilecek. Türkiye ile Türkmenistan arasında gaz alım anlaşması bulunmasına rağmen, geçiş ülkesindeki sorunlar nedeniyle, Türkmen gazı Türkiye'ye getirilememişti. Ziyarette İran'dan alınan doğalgazın fiyatı ve 'al ya da öde' yükümlülüğünün düşürülmesi de masaya yatırılacak. o HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Mavi Akım-2 için görüşmeler başladı
Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in ağustos ayında yaptığı Türkiye ziyaretinde uzlaşı sağlanan Mavi Akım-2 doğalgaz boru hattı ile ilgili çalışmalar başladı. İsrail'de bulunan Rusya Başbakan Yardımcısı Viktor Zubkov ve Gazprom yetkilileri ile temaslarda bulundu. Zubkov, önümüzdeki günlerde Rusya, Türkiye ve İsrail'in üçlü görüşmeler yapacağını söyledi.
Star


Geri Dön