01 / 05 / 2024

İran tıbbi araştırma reaktörü inşa edecek

İran tıbbi araştırma reaktörü inşa edecek

İran, yeni bir tıbbi araştırma reaktörü inşa edeceğini bildirdi



Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, Tahran'daki tıbbi araştırma reaktöründen daha büyük kapasitede yeni bir reaktörün yapımının planlandığını söyledi.

Salihi, burada üretilecek radyoizotopların bölge ve İslam ülkelerine de ihraç edilebileceğini bildirdi.

İran'ın nükleer bilim ve teknolojide yaklaşık 50 yıllık tecrübesi olduğunu kaydeden Salihi, atom enerjisine sanayi, tıp, tarım ve diğer alanlarda olan ihtiyacın her geçen gün arttığını ifade etti.

Salihi, ülkede üç bin tıp merkezi ile iki bin sanayi merkezinin nükleer enerji ürünleriyle faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti.

Tahran'daki tıbbi araştırma reaktöründe üretilen ilaçların 850 bin kadar kanser hastası ve diğer bazı hastalıkların tedavisinde kullanıldığı belirtilmişti.

Yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumun yakıta dönüştürülmesiyle faaliyetlerini sürdürebilen reaktörün bir yıllık yakıt stokunun kaldığı açıklanmıştı.

Reaktöre yakıt temini konusunda İran ve Viyana Grubu (ABD, Rusya, Fransa ve UAEK) arasında yapılan müzakerelerden sonuç alınamamış, bunun üzerine Tahran yönetimi yerli imkanlarla yakıt üretme işlemini başlatmıştı.

Tahran reaktörünün yakıt ihtiyacını karşılamaya yönelik Türkiye, İran ve Brezilya tarafından 17 Mayısta imzalanan ve uranyum takasını öngören Tahran Bildirisi, Viyana Grubunca kabul görmemişti.

ABD, Rusya ve Fransa bir süre önce İran'a gönderdikleri cevabi mektupta Tahran Bildirisine taraf olmayacaklarını bildirmişlerdi.
AA


Geri Dön