28 / 04 / 2024

IRP: Türkiye'de daima bir konut açığı var

IRP: Türkiye'de daima bir konut açığı var

International Realty Plus (IRP) Üst Yöneticisi (CEO) Hüseyin Altaş, Türkiye'de daima bir konut açığının olduğunu belirterek, bu sektöre yatırım yapıp IRP'yi Türkiye'ye getirdiklerini söyledi



IRP'nin Türkiye'deki organizasyonu hakkında bilgi vermek için Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Altaş, IRP Türkiye'nin, yaklaşık bir yıldır sürdürülen görüşmelerin sonucu olarak ortaya çıktığını, Liman Holding ile yapılan işbirliği sonucunda IRP'yi Türkiye'ye getirdiklerini bildirdi. Altaş, IRP Türkiye'nin, klasik gayrimenkul şirketlerinden farklı olarak pazara girdiğini dile getirerek, Alman Zabel firması ile stratejik ortaklık kurup mülkiyet yönetimi konusunda da faaliyet göstereceklerini belirtti.

IRP Türkiye'yi franchise ofisleri aracılığıyla büyütmeyi amaçladıklarını ifade eden Altaş, 2009 yılında franchise ile 50 ofis açmayı ve 700 milyon dolarlık işlem hacmi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini anlattı.

Hüseyin Altaş, alacakları franchise bedellerinin 5-20 bin dolar arasında olacağını kaydetti. Gayrimenkul sektörünün Türkiye'deki durumuna değinen Altaş, şöyle devam etti:"Türkiye'deki konut sayısı 15,5 milyon. Marmara bölgesinin buradan aldığı pay 3 milyon. Marmara bölgesindeki ev sahibi sayısının 1 milyon 134 bin 649 kişi olduğu tahmin ediliyor. Tahmini kiracı sayısı ise 1 milyon 910 bin 363 kişi. Türkiye'de daima bir konut açığı, potansiyeli var. Biz de bu sebeple bu sektöre yatırım yaparak, IRP'yi Türkiye'ye getirdik. Şimdi alıcı az, satıcı fazla. Türkiye'deki kiralama bedeli ortalama 700 lira ve Türkiye'de kiralama bedelleri çok yüksek. Türkiye'de Mortgage sistemi ise şu anda çok fazla yayılmadı. Efektif hale geçtiği zaman ev sahibi olanlar artacaktır. Avrupa'da mortgage ile konut satma oranı yüzde 41 iken Türkiye'de yüzde 3,3. İstanbul, birçok Avrupa şehrine göre yatırım için iyi, risk olarak da düşük bir ülke olarak adlandırılıyor." Hüseyin Altaş, 2008'de 1 milyon 363 bin, 2007'de 1 milyon 383 bin, 2005'de ise 1 milyon 362 bin konut satışı olduğunu vurgulayarak, krizin konut satışlarını çok fazla düşürmediğini, 2008 yılındaki konut satış sayılarının 2005 yılı ile aşağı yukarı aynı olduğunu belirtti.

Krizin, konut satışlarının değer hacimlerini düşürmediğinin altını çizen Altaş, "2007 ile 2008'de gayrimenkullerin toplam değer hacmi 20 milyar dolar ve 35 milyar dolar. Bu gayrimenkullerin değerinin arttığını gösterir" diye
konuştu. Altaş, 2008'de satılan gayrimenkullerin 35 milyar dolar olan işlem hacminden, 2 milyar 340 milyon dolar olan kısmının hizmet bedeli olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'de sahibinden konut alanların yüzde 54, emlakçı aracılığıyla konut alanların ise yüzde 46 oranında olduğunu söyledi.

"İngilizler'e Batman'dan bile yer satar duruma geldik"

Türkiye'nin gayrimenkul satışı açısından cazip bir ülke olduğunu dile getiren Altaş, şunları kaydetti: "Türkiye'de emlakçılara karşı bir güven problemi var. Biz bunu kırmak istiyoruz. Gayrimenkul sektörünün stok maliyeti yoktur. Sistematik anlamda hareket eden firmaların fark edilmesi kolaydır. Nitelikli konut ihtiyacı her zaman vardır. Yatırım maliyeti düşük, potansiyel kazanç oranı yüksektir. Yabancılar eskiden Antalya, Bodrum gibi sahil yörelerinden konut almak isterlerdi. Ancak şu anda biz İngilizler'e Batman'dan bile yer satar duruma geldik." Altaş, franchise sistemi ile emlak bürosu kuracak iş ortaklarına çeşitli eğitimler vereceklerini vurgulayarak, "Amerika'daki bir üniversite ile çalışanlara MBA programı hazırlamak için görüşmeler yapıyoruz" dedi.

Liman Holding tarafından Beylikdüzü'nde inşa edilen, satışının tamamı
yurt dışına yapılan, 35 milyon Euro proje değerine sahip Eviva Residence konutları hakkında da bilgi veren Altaş, şöyle konuştu:"Fuar merkezlerine yakın olan bu konutların yüzde 50'sini bir ayda İngilizler'e sattık. 229 konut var ve satın alanlara yıllık yüzde 7 para kazandıracak şekilde 5 yıllık kira garantisi veriyoruz. Dairelerin metre karesini 900 pound'dan satıyoruz. 45-88 metre kare arasında değişen daireler 1 1, tamamen dayalı döşeli evler... Bu daireleri aylık bazda bin 200 liraya kiraya verebileceğimizi düşünüyoruz. Ama aylık değil orayı otel mantığıyla işleteceğiz. Projeyi yapmak değil, satıyor olabilmek daha önemli hale geldi. Proje, 2010 yılı Aralık ayında sona erecek."

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

ABD'li emlakçı IRP, Türkiye'de

Kuzey Amerika'da 160 ofisi ile günlük 50 milyon dolar işlem hacmi olan Amerikalı emlak zinciri International Realty Plus (IRP), Liman Holding ortaklığıyla Türkiye pazarına girdi. IRP Türkiye'nin yüzde 20, hissedarı ve CEO'su Hüseyin Altaş, IRP Türkiye'yi franchise ofisleri aracılığıyla büyütmeyi amaçladıklarını, 2009'da franchise ile 50 ofis açmayı ve 700 milyon dolarlık işlem hacmine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Altaş, alacakları franchise bedelinin ise 5-20 bin dolar arasında değişeceğini ifade etti. Türkiye'de daima konut açığı olduğunu söyleyen Atlaş, 'Bu sebeple IRP'yi Türkiye'ye getirdik. Birçok Avrupa kentine göre İstanbul'da yatırım riski düşük'' dedi. Altaş, 2008'de satılan gayrimenkullerin 35 milyar dolar olan işlem hacminden, 2 milyar 340 milyon doların hizmet bedeli olduğuna dikkat çekerek, 'Türkiye'de emlakçı ile konut alanların oranı yüzde 46' diye konuştu. (Akşam)


Geri Dön