Emlak Terimleri

İrtifak hakkı için nereye başvurulur?

Gayrimenkul üzerinde, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan hak sahibine yararlanma yetkisi sağlayan hak türüne irtifak hakkı deniyor. Peki, irtifak hakkı için nereye başvurulur?

İrtifak hakkı için nereye başvurulur?

İrtifak hakkı, Medeni Kanun ve ilgili diğer kanunlarla tanımlanan hakların, ilgili taşınmaz malların harita ve belgelerinde gösterilmesi ve tescili için yapılması gereken işlemler olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle yolu olmayan parsellerin yola ulaştırılması için geçit hakkı şeklinde kuruluyor. 


Bu hak bir başka deyişle, gayrimenkul üzerinde, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan hak sahibine yararlanma yetkisi sağlayan hak olarak tanımlanıyor. İrtifak hakları şahsi irtifak hakları ve arzî irtifak hakları olmak üzere ikiye ayrılıyor.


Mülkiyet hakkına sahip bulunmayan bir kişinin lehine kurulan irtifak haklara şahsi haklar deniyor. Şahsi irtifak hakkında şahıs, gerçek veya tüzel kişi olabiliyor.


İrtifak hakkı Medeni Kanunun 779'uncu maddesinde şu şekilde açıklanıyor;


"Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılar..."


İrtifak hakkı tesisi için nereye başvurulur?

İrtifak hakkı tesis işlemi için, taşınmaz malın bulunduğu İl defterdarlıklarına, malmüdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. 


İrtifak hakkı tesisi dilekçesi!


………........ EMLAK MÜDÜRLÜĞÜNE




İlimiz, ……… İlçesi, ……………………. Mahallesi’nde bulunan ……… ada ……… parsel no.lu ……………. m² yüzölçümlü Hazineye ait taşınmazı ………………………………………..………………… olarak kullanmak / yapmak amacıyla taşınmaz üzerinde irtifak hakkı verilmesini talep ediyorum.



Gereğini arz ederim. ….. / ….. / …..



Ad Soyad (İmza)

Adres :

T.C.Kimlik No :

Telefon No :



İrtifak hakkının tesis edilmesi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com