İrtifak hakkının tesis edilmesi!
Taşınmazın malikini bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanması irtifak hakkı ile sağlanıyor. Peki, irtifak hakkı nasıl tesis edilir? İşte, irtifak hakkının tesis edilmesi!
İrtifak hakkının tesis edilmesi!
Taşınmazın malikini bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanması irtifak hakkı ile sağlanıyor.
İrtifak hakkının kurulabilmesi için tapu kütüğüne tescil edilmesi gerekiyor. İrtifak hakkı tesisi için, ilgili gayrimenkulün bulunduğu il defterdarlıklarına, mal müdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor.
İrtifak hakkının tesis edilmesi!
Yürürlükten kalkan Yönetmelik hükümlerine göre, kamu yararı amaçlı irtifak hakkı, Turizm amaçlı irtifak hakkı, eğitim amaçlı irtifak hakkı, sağlık amaçlı irtifak hakkı, sosyal amaçlı irtifak hakkı, yatırımları teşvik amaçlı irtifak hakkı, fuarcılık ve sergileme amaçlı irtifak hakkı, kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımları teşvik amaçlı irtifak hakkı türleri için ayrı ayrı düzenlemeler yapılmış iken mevcut Yönetmelikte herhangi bir ayrıma gidilmemiş olarak biliniyor.
İrtifak hakkı tesisi için gerekenler;
-Taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kayıt örneği,
-Taşınmaz malların maliklerinin kimliği veya temsilcilerinin vekaletname örneği ve kimliği, T.C Kimlik Numarası,
-Taşınmaz mal malikinin temsilcisi vasi veya kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği, veli ise vukuatlı nufus kaydı örneği ve kimliği,
-Talep sahibi şirket, vakıf, dernek veya kooperatif temsilcisi ise, yetki belgesi ve kimliği,
-Taşınmaz malın sahibi ölmüş ise mirasçıların Tapu Sicil Müdürlüğünde kendi adlarına intikal işlemi yaptırmış olmaları gerekir,
-İrtifak hakkı geçiş güzergahının ilgililerince zeminde işaretlenmiş olması veya proje üzerinde belirtilmesi gerekir.
-Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulu kararı.
İrtifak hakkı bedeline indirim yapılabilir mi?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com