Emlak Terimleri

İrtifak hakkı nasıl tesis edilir?

Bir taşınmaz üzerinde sahiplerine sadece kullanma veya yararlanma ya da her iki hakkı da sağlayan yetkiye irtifak hakkı deniyor. Peki, İrtifak hakkı nasıl tesis edilir?

İrtifak hakkı nasıl tesis edilir?  

Bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılan bir hakka irtifak hakkı deniyor. 


İrtifak hakları şahsi irtifak hakları ve arzî irtifak hakları olmak üzere ikiye ayrılıyor.


Mülkiyet hakkına sahip bulunmayan bir kişinin lehine kurulan irtifak haklara şahsi haklar deniyor. Şahsi irtifak hakkında şahıs, gerçek veya tüzel kişi olabiliyor.


Arzî irtifak hakları, bir taşınmaz aleyhine başka bir taşınmaz lehine kurulan irtifak çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Bu haklara "Taşınmaz İrtifakı" da deniyor.


İrtifak hakkı tesisi hakkında hükümlere Türk Medeni Kanunu'nda yer veriliyor. İrtifak hakkı tesis için, ilgili gayrimenkulün bulunduğu il defterdarlıklarına, mal müdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor. İlgili Kanun Maddeleri aşğıda yer alıyor;


Taşınmaz lehine irtifak hakkının kurulması:

1. Tescil

MADDE 780.- İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil şarttır.

İrtifak hakkının kazanılmasında ve tescilinde, aksi öngörülmüş olmadıkça taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanır.

İrtifak hakkının zamanaşımı yoluyla kazanılması, ancak mülkiyeti bu yolla elde edilebilecek taşınmazlarda mümkündür. 


2. Sözleşme

MADDE 781.- İrtifak hakkının kurulmasına ilişkin sözleşmenin geçerli olması, resmi şekilde düzenlenmesine bağlıdır.


3. Kendi taşınmazı üzerinde irtifak hakkı

MADDE 782.- Malik kendisine ait iki taşınmazdan biri üzerinde diğerinin lehine irtifak hakkı kurabilir.




İrtifak hakkı talebi nedir?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com