Emlak Terimleri

İrtifak hakkı tesisi!

İrtifak hakkı tesisi, irtifak hakkı çeşitleri gibi irtifak hakkı ile ilgili detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...

İrtifak hakkı tesisi!

İrtifak hakkı, bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan hak olarak ifade ediliyor. Bu hak, hak sahibine sınırlı bir yararlanma hakkı sağlıyor.


Bir başla deyişle irtifak hakkı tesisini açıklamak gerekirse; Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafından kullanılmasına izin verdiği takdirde kuruluyor. 


İrtifak hakkı tesisinin kiralama işleminden farkları..

Uzun süreli olan irtifak hakkının, tapuya tescil edilmesi, ön izin verilebilmesi ve irtifak hakkı doğrultusunda projeye dayalı tesis inşa edilebilmesi söz konusu iken, kiralamada ise gayrimenkul üzerinde sabit tesis yapımı söz konusu olmuyor.


İrtifak hakkı çeşitleri

1. Şahsi irtifak hakkı

İrtifak hakkı kısmen ferdileştirilmiş, belirli bir kişiye tahsis edilmiş ise şahsi irtifak hakkını ifade ediyor. Şahsi irtifak hakkı, başkasına devredilemiyor ve miras bırakılamıyor.


2. Ayni irtifak hakkı

İrtifak, bir diğer gayrimenkul lehine kurulduğu takdirde ayni irtifak söz konusu oluyor. İrtifak hakları, akit içinde koşulan şart, satım sözleşmesi, vasiyet, izin, umumi ortaklıktan istifade gibi yollarla kuruluyor. 


İrtifak hakkı tesisi

İrtifak hakkı tesisi için, ilgili gayrimenkulün bağlı olduğu il defterdarlıklarına, malmüdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com