İş Bankası, Atatürk'ün vasiyetini 32 yıldır eksik ödüyor iddiası!
Türkiye'nin en büyük 10 bankası arasında yer alan İş Bankası'nın Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyetini eksik ödediği iddia edildi.
1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle kurulan İş Bankası'nın Atatürk'ün vasiyetini eksik ödediği iddia edildi.
Kurucu senet sahipleri, İş Bankası'nın 1991 yılından itibaren itibaren kâr payını Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyet alacaklısı olan Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'na eksik ödediğini belirterek, devleti zarara uğratıp parayı bankada bırakarak bankaya haksız kazanç ve menfaat sağladığını kaydetti.
İş Bankası'nın Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyetini eksik ödemesine dair Cumhurbaşkanı'na İstanbul 6. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne yapılan ihbar dosyasında İş Bankası'nın 1991 yılında, İş bankası kurucu intifa senedi kâr payına kısıt koyduğu belirtildi. Bu yıldan itibaren kâr payını Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyet alacaklısı olan Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'na eksik ödediği ifade edildi. Böylece devletin zarara uğratılarak, paranın bankada bırakılıp bankaya haksız kazanç ve menfaat sağlandığı kaydedildi.
Söz konusu ihbar dosyasında İş Bankası'nın 1991-2023 seneleri arasında yaklaşık olarak 100 milyar TL'yi kurumlara ödemediğini belirtildi. Kurucu senet sahibi olarak 1991'de alınan kısıt kararının butlan tespiti istemli dava açıldı. Bu dava mahkemesince; Cumhurbaşkanı'na, CHP'ye, Türk Dil Kurumu'na ve Türk Tarih Kurumu'na ihbar edildi ve olaydan haberdar edildi.
İş Bankası'nın Atatürk'ün vasiyetini eksik ödediğini kabul ettiği belirtilen ihbar dosyasında, kurumların da eksik aldığını kabul ettiği ancak bu konuda hiçbir şey yapılmadığı bildirildi.
İş Bankası'nın Atatürk'ün vasiyetini yerine getirme görevlisi olduğu belirtilerek, görevlerinin TMK m.550-566'da yazılı olduğu ifade edildi. Bankanın TMK m.556'ya aykırı davrandığı kaydedilerek, görevini kötüye kullandığı da belirtildi.
Atatürk'ün vasiyetini bankaya emanet ettiği bankanın emanete sahip çıkmak ve korumakla yükümlü olduğu halde vasiyeti açıkça çiğnediği ve ihanet ettiği kaydedilerek, CHP'nin de Atatürk'ün mirasçısı olduğu ve bunu önlemesi ve düzeltmesi gerekiyorken seyirci kaldığı ve her sene bankaya eksik ödeme talimatı verdiği bildirildi.
Ayrıca Atatürk'ün vasiyetinin eksik ödenmesinin Anayasa m.134 başta olmak üzere, miras hukuku, Atatürk'ün vasiyetine dokunulamayacağına dair Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararlarına aykırı olduğu kaydedilerek, AİHS EK 1 Protokol, İHEB m.17/2 ve Anayasa m.35 ile koruma altına alınan mülkiyet hakkının ihlali olduğu da kaydedildi.
Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyeti
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN VASİYETİ
5 Eylül 1938 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün el yazısıyla kaleme aldığı vasiyetnamenin içeriği şu şekilde:
“Malik olduğum bütün nukut ve hisse senetleriyle Çankaya’daki menkul ve gayrimenkul emvalimi Cumhuriyet Halk Partisi’ne atideki şartlarla terk ve vasiyet ediyorum:
1) Nukut ve hisse senetleri, şimdiki gibi, İş Bankası tarafından nemalandırılacaktır.
2) Her seneki nemadan, bana nisbetleri şerefi mahfuz kaldıkça, yaşadıkları müddetçe, Makbule’ye ayda bin, Afet’e 800, Sabiha Gökçen’e 600, Ülkü’ye 200 lira ve Rukiye ile Nebile’ye şimdiki yüzer lira verilecektir.
3) Sabiha Gökçen’e bir ev de alınabilecek ayrıca para verilecektir.
4) Makbule’nin yaşadığı müddetçe Çankaya’da oturduğu ev de emrinde kalacaktır.
5) İsmet İnönü’nün çocuklarına yüksek tahsillerini ikmal için muhtaç olacakları yardım yapılacaktır.
6) Her sene nemadan mütebaki miktar yarı yarıya, Türk Tarih ve Dil kurumlarına tahsis edilecektir.”
İş Bankası emeklileri isyanda!
İş Bankası'ndan 1.000 dolar müjdesi!
İş Bankası'ndan aylık 754 TL taksitle kredi müjdesi!