Genel

İş Bankası, blockchain destekli ödeme garantisi sunan ilk Türk bankası oldu!

Türkiye İş Bankası, blockchain teknolojisini kullanarak dış ticarete aracılıkta bulunan ve dış ticarette ödeme garantisi sağlayan ilk Türk bankası olma ünvanına sahip oldu.

Türkiye İş Bankası, blockchain teknolojisini kullanarak dış ticarete aracılıkta bulunan ve dış ticarette ödeme garantisi sağlayan ilk Türk bankası olarak kaydedildi. 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Şişecam, Kuraray Europe GMBH, İş Bankası ve Commerzbank'ın taraf olduğu işlem, 10 Mayıs 2021 tarihinde Marco Polo platformu üzerinden yapıldı. Geçen sene Mayıs ve Kasım'da pilot ortamda gerçekleştirilen iki işlem ile blockchain teknolojisini deneyen İş Bankası tarafından yapılan bu son işlem, Türkiye'de blockchain teknolojisi kullanılarak hayata geçirilen ilk canlı dış ticaret işlemi olma özelliğine sahip. Almanya ve Türkiye arasındaki bu İşlem, aynı zamanda uluslararası "Marco Polo" platformunun ödeme garantisi modülünde gerçekleştirilen ilk işlem olarak belirtildi.

İşlem çerçevesinde, Şişecam tarafından Almanya'da faaliyette bulunan Kuraray GMBH'dan yapılması hedeflenen ithalatla ilgili sipariş, Marco Polo platformunda bir akıllı sözleşme şeklinde oluşturuldu. Akıllı sözleşmeye tarafların onay vermesi ile İş Bankası, vadede ödeme yapma taahhüt ederek işleme finansal garantör oldu ve ithalat süreci de bu şekilde geleneksel yönteme göre çok daha kısa süre içinde başladı. 

Konuyla ilgili konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek, blockchain teknolojisi ve akıllı sözleşmelerin, geleneksel iş modellerindeki operasyonel iş yükünü sona erdirdiğini, taraflara şeffaflık, hız ve güven sunan bir seçenek olduğuna dikkat çekti. Uluslararası ticarette evrak yollama ve kontrol süreçlerinin daha da güç hale geldiği Kovid-19 salgınında dış ticaret işlemlerine hız kazandırılması, şeffaflaşması ve dijitalleşmesi ihtiyacının daha da önemli hale geldiğinin altını çizen Şimşek, şunları kaydetti: 

"2020 yılında gerçekleştirdiğimiz iki pilot işlemden sonra şimdi de canlı ortamda blockchain teknolojisi ile dış ticaret işlemini başarıyla tamamladık. Artık fiziksel evraklara dayalı ödeme şekillerinin önemi azalıyor verilerin eşleşmesine ve elektronik ticarete dayalı bankacılık hizmetlerine duyulan ihtiyaç artıyor. Biz de her alanda müşterilerimize inovatif ve katma değerli çözümler sunma anlayışımız çerçevesinde, blockchain teknolojisini dijitalleşme çalışmalarımızda özel olarak konumlandırıyoruz. Böylelikle, hızla değişen uluslararası ticaret ortamında müşterilerimizi geleneksel çözümlere ek olarak yeni finansal ürünlerle tanıştırmak üzere çözümler üretiyoruz."

Şişecam Mali İşler Başkanı Görkem Elverici ise Marco Polo'nun blockchain bazlı finansman platformunda ilk canlı dış ticaret işlemini hayata geçirmenin heyecanını yaşadıklarına dikkat çekerek şöyle konuştu: 

"En yeni ve etkin dijital çözümleri şirketimizin yurtiçi ve yurtdışındaki tüm faaliyetlerinde kullanarak, gerek müşterilerimiz gerekse de tedarikçilerimiz ile beraber tüm ekosistemin gelişiminin sağlanması için etkin rol oynamaya devam edeceğiz."

İş Bankası, 27 Mayıs 2020 tarihinde blockchain teknolojisiyle ilk pilot dış ticaret finansman işlemini yaptı ve bu teknolojiyi kullanarak ödeme garantisi sağlayan ilk Türk bankası oldu. Banka, 2020 Kasım'da da ikinci pilot işlemini yine Marco Polo platformu aracılığıyla Sanko Holding, Süper Film, Brückner Group, Commerzbank ile gerçekleştirdi.

Blockchain teknolojisi gayrimenkul sektörünü nasıl değiştirecek?