27 / 04 / 2024

İş dünyası Merkez Bankası'nın faiz indirimini böyle yorumladı!

İş dünyası Merkez Bankası'nın faiz indirimini böyle yorumladı!

Büyümenin öncü göstergelerinden gelen mesajları görmezden gelen Merkez Bankası politika faizini sadece 0.25 puan indirerek yüzde 7.50’ye çekti. Yatırım, üretim ve istihdam için Merkez’den cesur adım bekleyen iş dünyası, faiz indirimini yetersiz buldu.



Dün toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, sanayiciden bankacıya tüm kesimlerin beklediği faiz indiriminde cesur adımı atmadı. Büyümenin öncü göstergeleri ihracat, sanayi üretimindeki düşüş alarm vermesine rağmen Merkez Bankası Erdem Başçı yüksek faiz inadını sürdürerek, adeta dalga geçer gibi 0.25 puanlık indirim yaptı. İş dünyası ise alınan faiz kararına sert tepki gösterdi.


İŞ DÜNYASI: MERKEZ KEPÇEYLE ALDI KAŞIĞIN UCUYLA VERİYOR


MÜSİAD BAŞKANI NAİL OLPAK: 25 baz puanlık faiz indirimi piyasanın ve bizim beklentilerimizin çok altında kalmıştır. Yatırım ve ticaretten para kazanan iş dünyası olarak bizler; yüksek faizi yatırımın önünde engel olarak görüyoruz. Nitekim bunu Ocak 2014’te beklenmedik şekilde artırılan faizlerin ardından 2014 yılında yoğun bir şekilde hissettik. Bizim iş dünyası olarak beklentimiz; elbette ki Merkez Bankası’nın yüksek faiz politikasına son verip, faiz indirimi konusunda ciddi ve cesur adımlar atması, böylelikle Türkiye’nin büyüme potansiyeline ulaşmasına destek olması yönündedir.


TİM BAŞKANI MEHMET BÜYÜKEKŞİ: Merkez’in kararı olumlu ama ihracatçının beklentisini karşılamaktan çok uzak. Kısa vadede fazla indiriminde daha kararlı hamleler bekliyoruz. Bu seviyelerin hala reel ekonomiyi, ihracatçı ve sanayiciyi yatırıma yönlendirmekten oldukça uzak seviyeler olduğunu düşünüyoruz. Reel ekonomiyi canlandırmak için daha somut ve kararlı adımlara ihtiyaç duyuyoruz.


İSTANBUL TİCARET ODASI BAŞKANI İBRAHİM ÇAĞLAR: Türkiye’nin faiz tartışmalarını geride bırakmasına, tansiyonun düşmesine Merkez Bankası ne yazık ki izin vermiyor. Merkez 25 baz puanlık indirimle piyasaları cesaretlendirecek adımı atamamıştır. Bunun adı kepçeyle alıp, kaşığın ucuyla vermektir. Bu indirim üretim çarklarının hızlı dönmesine yetmez. Türkiye’de paranın teorisi ve ticaretin pratiği arasında bir uçurum meydana geldi. Merkez Bankası ayrı gemide, üreten kesim yani bizler ayrı gemide değiliz. Merkez Bankası elini taşın altına koyan insanlarla biraraya gelmeli.


İSTANBUL TİCARET BORSASI BAŞKANI ALİ KOPUZ: Türkiye’de faizin indirilmesine en son inanan kişi, Merkez Bankası Başkanı oldu. Ama yaptığı indirim de bir şeye yaramadı. Aylardan beri faizin düşürülsün diye bas bas bağırıyoruz, nafile... Merkez Bankası Başkanı sesimizi duymadı. Şimdi indirime gitti. Tamam, çok da iyi oldu. Ama soruyorum, niye bu kadar beklediniz? Aylardır reel kesim finansman konusunda zorlanıyor. Bunun hesabını kim verecek?


Star


Geri Dön