24 / 12 / 2024

İş dünyası tahsilat ve ödeme sorunuyla boğuşuyor!

İş dünyası tahsilat ve ödeme sorunuyla boğuşuyor!

İş dünyası tahsilat ve ödeme sorunuyla boğuşuyor. Konkordato ilanları çarpan etkisi yaratarak iş dünyasını sarsıyor. Tahsilat ve ödeme süresi sektörlerin önemli bir bölümünde uzuyor. Ancak ödemelerde bazı sektörlerde ise kısalma ve peşine dönüş trendi izleniyor...



Yıldız Holding, Doğuş Holding, Gama Holding gibi büyük grupların borçlarının yapılandırılması talebi, piyasalarda tam bir şok etkisi yarattı. Yeniden yapılandırmaların yeterli olmadığı durumlarda ise büyük şirketler konkordato ilan etmeye başladı. Aralarında Hotiç, Beta Ayakkabı, Yorsan, Keskinoğlu, Emay İnşaat, Gilan, Saray Halı gibi kendi sektörünün önemli oyuncularının da olduğu şirketler, nakit akışları bozularak ödeme zorluğu içine girdi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç, Türkiye’de konkordato ilan eden şirket sayısının yaklaşık 500’e, İstanbul’da ise 100’e yaklaştığım açıkladı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, sayıyı 356 olarak ilan etti. Bazı kaynaklarda bu sayının bine yaklaştığı telaffuz ediliyor. Hatta 3 binli rakamlar bile konuşuluyor.

İşte bu tablo, piyasaların içine girdiği sıkıntıyı gösteriyor. Şirketlerin bozulan nakit akışı nedeniyle borçlarım ve kredilerini ödeyemedikleri bu ortamda, tahsilatlarda ve ödemelerde ciddi sarkmalar yaşanıyor. Sektörler bazında yaptığımız çalışma da bunu doğruluyor.

Capital'den Özlem Aydın Ayvacı'nın haberine göre; 2018'in ilk 9 ayında 26 temel sektörden 16’sında, tahsilatlarda vade uzamış durumda. 6 sektörde süre değişmezken 4 sektörde ise kısalma yaşandı. Aynı dönemde 26 sektörden 11’inde ödemelerde vadenin uzadığı görülüyor. 7 sektörde değişim yaşanmazken 8 sektörde ödemelerde vade kısaldı.

İş dünyası tahsilat ve ödeme sorunuyla boğuşuyor!

BARAN DEMİR / İBRAHİM POLAT HOLDİNG CEO’SU: BATAK RİSKİMİZ YOK

VADEDE YAŞANANLAR
2018’in ilk 9 ayında ortalama tahsilat süresi seramikte 180-210 gün arasında, turizmde ise 60-90 gün arasında gerçekleşti. Ödemelerimizi seramikte enerji hariç 90-210 gün arasında, turizmde ise 30-90 gün aralığında yaptık. Seramikte de turizmde de tahsilat süreleri 15 gün uzadı. Rakiplerimizin vade uzatması karşısında biz de vade açmak zorunda kaldık. Ödemelerimizi de aynı paralelde uzattık.

KAPANMALAR OLDU
İnşaat sektöründeki durgunluğa bağlı olarak seramikçilerde satış problemi başladı. Büyük kapasite yatırımı yapan şirketler, fazla stokları olunca fiyat kırma ve vade açma yoluna gitti. Küçük şirketlerde de aynı nedenle zaman zaman fabrika kapatmalar oldu. Turizmde ise küçük şirketlerin kapanmasıyla karşılaşıldı. Kredi borçları nedeniyle satışa çıkanlar oldu. Büyüklerde tahsilat sıkıntısı olunca alım yaptıkları küçük şirketlere de ödemelerini geciktiriyor.

KİMDE SIKINTI YOK?
Seramik tarafında bizim gibi şirketler nakit akışını iyi yönettiği için sıkıntı çekmiyor. Teminat yapısını iyi oluşturan, ihracata önem veren, iş ortaklarına değer veren ve onların da ekonomide ayakta kalması gerektiğinin zor günlerde dayanışma içinde olunması gerektiğinin bilincinde olan şirketler, hem ödemelerini aksatmıyor hem tedarikçileriyle finansal yönetim konusunda tecrübelerini paylaşarak fayda ve destek sağlıyor. Tahsilat ayağında da teminat ve sigorta yapısını iyi oluşturduğumuz için batak riskimiz yok. İhracat tahsilatlarımızla da iç pazardaki tahsilat gecikmelerini karşılayabiliyoruz. Turizm tarafında da bilmediğimiz müşteriye vade açmıyoruz.

İnşaat, ödeme ve tahsilatta sıkıntıların en fazla olduğu sektör. Sektörün devlerinden Nuhoğlu İnşaat da konkordato ilan etti. Öte yandan Türkiye'nin en büyük metro tünel kazıcısına sahip ikinci inşaat şirketi Yertaş da yurt dışındaki 65 milyon dolar alacağını tahsil edemeyince konkordatoya başvurdu. Şirketin yönetim kurulu başkanı Abdullah Sadıkoğlu, “Türkmenistan’da 25 milyon dolar, Kuzey Irak’ta ise 40 milyon dolar alacağımız vardı tahsil edemediğimiz için konkordato talebinde bulunduk” diyor.

Nuhoğlu İnşaat'ın geçici mühlet süresi 2 ay uzatıldı!
 


Geri Dön