27 / 12 / 2024

İş kazalarının en çok yaşandığı sektörlerden biri inşaat sektörü!

İş kazalarının en çok yaşandığı sektörlerden biri inşaat sektörü!

"Güvenli iskele, iskelede Güvenlik Projesi" eğitim seminerinde konuşan iş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İs mail Gerim Türkiye'de yıllık meydana gelen kazaların 3'te 1 oranının sadece inşaat sektöründe gerçekleştiğini kaydetti



İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, Türkiye'deki iş kazası oranlarının 100 binde 12-14 civarında seyrettiğini, bunun 3'te 1 'inin İnşaat sektöründe yaşandığını, inşaat sektöründeki kazaların yüzde 40'ının yüksekten düşme kaynaklı olduğunu ve ülkede standartlara uygun iskele kullanılmadığını söyledi. 


Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nca(TSO) ortaklaşa inşaat sektöründe iş kazalarının, önlenmesine yönelik "Güvenli iskele, İskelede Güvenlik Projesi" eğitim semineri düzenlendi. Türkiye'de yıllık meydana gelen kazaların 3'te 1 oranının sadece İnşaat sektöründe gerçekleştiğinin altını çizen Gerim, "inşaat sektöründe de gerçekleşen kazaların yüzde 40'ı yüksekten düşmeden kaynaklıdır Bunun alt açılımına baktığımızda bunun da yüzde 25'i cephe iskelelerinden düşmeden kaynaklı ölümler olarak önümüze çıktı. Biz de bunun neden kaynaklandığını araştırdık ve kurumlarla bir araya geldik ve bu projeyi gerçekleştirdik. Sahada kullanılan iskelelerin çoğu standart dışı iskelelerdir.Ülkemizde standartlara uygun İskele maalesef kullanılmıyor. İşçilerin düşmesini engellemek için ara ve ana korkulukların, yine malzemelerin düşmesini engellemek için "topuklu' diye tabir edilen kısımların olması gerekiyor Bu tedbirler alındığı takdirde bu iskelelerden herhangi bir şekilde işçimizin veya çalışanımızın düşme ihtimali neredeyse sıfırdır Hatta oradaki işçimiz bayılsa bile ancak bulunduğu yere düşer. 


Dolayısıyla bu iskeleleri kullandığımızda inanıyoruz ki, ülkemizde iskelelerden kaynaklanan 

¦düşmeler çok minimum rakamlara inecektir. Torba kanunu önümüzdeki hafta Meclis'te gündeme gelecek. 

Bu son yaşanan kazalarla birlikte tedbirler biraz daha sıkılaşacak. Bazı cezai uygulamalar hem işveren hem de çalışanlar açısından gündeme getirilecek. Bizim arzumuz bu cezaların arttırılması değil. Ancak kazalarda iyileşmeler gerçekleşmediği sürece, buna olumlu yaklaşılmadığı sürece maalesef cezai yaptırımlar her zaman için arttırılması da gündem olarak önümüzde duruyor" şeklinde konuştu. 


"EN RİSKLİLER İNŞAAT, MADEN VE METAL SEKTÖRÜ" 

iş kazalarındaki en riskli sektörler hakkında bilgi veren Gerim, "Kazaların 3'te 11 inşaat sektörlerinde gerçekleşiyor. Bundan sonraki sektörler maden sektörü ile metal sektörüdür. Maden sektörün özellikle son 2 yıl içersinde toplu ölümlü kazalarla maalesef karşı karşıya kaldık. Arna netice olarak riskli sektörler bütün dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de inşaat, maden ve metal sektörlerdir Biz bu sektörlerle ilgili iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri kurulması projeleri gerçekleştirdik. Bunların çıktılarını da ülkemizde 35 ilde 3'er günlük eğitimler düzenleyerek iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerimize ve işverenlerimize anlattık Bu çalışmalarımız arttırarak devam edecektir' açıklamasında bulundu. 


Ekip


Geri Dön