Genel

İş yeri kiralamalarında stopaja yeni düzenleme kapıda! 

TBMM'ye sunulan Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında kira sözleşmelerinde kira gelirinden doğan verginin kiracı tarafından ödenmesinin kaldırılması amaçlanıyor... Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında iş yeri sahipleri tarafından sık sık kiracılara ödetilen verginin oluşturduğu adaletsiz durumun ortadan kaldırılması amaçlanıyor

Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında iş yeri sahipleri tarafından sık sık kiracılara ödetilen verginin oluşturduğu adaletsiz durumun ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Kanun teklifi CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan tarafından verildi. 

İşte Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklif'ne ilişkin ayrıntılar...

Gelir Vergisi Kanımu'na göre bir gerçek kişinin sahip olduğu mülkleri başkasına kiralayarak gelir elde etmesi durumunda, bu gelir kira vergisi şeklinde vergilendiriliyor. 

Konutlardan ve iş yerlerinden gelir vergisi alınıyor. Fakat konut sahipleri ve iş yeri sahiplerinin aldıkları bu kira gelirlerinin vergilendirmesinde farklılık bulunuyor. 

İş yeri kiralarında; kiracı, kirayı öderken brüt kira bedelinin yüzde 20'si oranında stopaj yapıyor ve bu oranı iş yeri sahibi adına vergi dairesine aynı senede aylık ya da 3 ayda bir olacak şekilde beyan ediyor ve vergisini ödüyor. 

Bu uygulama kapsamında gerçek kişi iş yeri sahibi ile kiracı, kira konusunda anlaşmaya varırken 'stopaj sana ait' diyebiliyor. Bu uygulama esnafın üzerinde bir yük yaratıyor. Stopaj bu şekilde iş yeri sahiplerince kiracılara ödettirilebiliyor. Bu durum da iki ayrı kontrat yaratmakta gerçek kira değeri üzerinden stopaj yapılmamakta ve kiracı tarafından ödenen stopajlar sanki iş yeri sahibi ödemiş gibi gelir beyanından mahsup edilerek iş yeri sahibine iade ediliyor. 

Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında kira sözleşmelerinde kira gelirinden doğan bu adaletsizliğin ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Kanunla beraber, kira sözleşmelerinde kira gelirinden doğan verginin kiracı tarafından ödenmesinin engellenmesi öngörülüyor.

GENEL GEREKÇE

Gelir Vergisi Kanunu'na göre bir gerçek kişi sahip olduğu gayrimenkulleri başkasına kiralar ve bu kiralamadan gelir elde ederse, bu gelir, halk arasında "kira vergisi" olarak bilinen "gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ)" olarak değerlendirilecektir. Bilindiği gibi gerek konut gerekse iş yeri kira gelirlerinden gelir vergisi alınmaktadır. Ancak konut sahipleri ile iş yeri sahiplerinin aldıkları bu kira gelirlerinin vergilendirme esasları farklılık söz konusudur. İş yeri kiralarında; kiracı, kirayı öderken brüt kira tutarı üzerinden yüzde 20 stopaj yapmakta ve bu oram iş yeri sahibi adına vergi dairesine aynı yıl içinde aylık ya da duruma göre 3 ayda bir beyan etmekte ve aym sürelerde de vergisini ödemektedir. 

Uygulamada gerçek kişi iş yeri sahibi ile kiracı, kira konusunda anlaşırken iş yeri sahibinin sıklıkla kullandığı ve herkesçe bilinen hem kiracıyı hem de vergi açısından Devleti zarara uğratan "stopaj sana ait" olarak ifade edilen uygulama mevcuttur. Bu uygulama ülkemizin ekonomik olarak içinde bulunduğu olumsuz koşullar da göz önüne alındığında esnafın özellikle siftah dahi yapamadığı şu günlerde çok büyük ve adil olmayan bir yük oluşturmaktadır. Pandemi süreciyle bazı ertelemeler ve düzenlemeler yapılmışsa da yine de önümüzdeki süreçte söz konusu ödemeler yapılmaya devam edilecektir. 

Stopaj, iş yeri sahipleri tarafından sıklıkla kiracılara ödettirilmekte, bu durum iki ayrı kontrat yaratmakta gerçek kira değeri üzerinden stopaj yapılmamakta ve üstelik kiracının Ödediği stopajlar sanki iş yeri sahibinin cebinden çıkmış gibi iş yeri sahibinin gelir beyamndan mahsup edilerek iş yeri sahibine iade edilmektedir. 
Bu kanun teklifi ile bu adaletsiz durum ortadan kalkacaktır. Bu nedenle söz konusu teklif elzem hale gelmiştir. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Bu kanun ile amaçlanan kira sözleşmelerinde kira gelirinden doğan verginin kiracı tarafından ödenmesi ile yaşanan adaletsizliği ortadan kaldırmaktır. 
MADDE 2- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme maddesidir. 

Gayrimenkulde yeni dönem 1 Nisan'da başlıyor!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com