Kira

İş yeri kiralamalarında stopaj kaldırılıyor mu?

TBMM'ye sunulan Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında iş yeri kiralamalarında stopaj uygulamasının kaldırılması öngörülüyor. 

Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri süren kanun teklifi kapsamında  gayrimenkul kiralamalarında uygulanan stopaj uygulamasının kalıcı şekilde kaldırılması sağlanarak özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler ile esnaf ve sanatkarların bu mali yükten kurtarılması planlanıyor. 

İndirim bitti

31 Temmuz 2020'den sonra sonra iş yeri kiralarında stopaj oranı yüzde 20’den yüzde 10’a çekildi. İlk yedi ay boyunca kiracılar, mülk sahiplerine ödedikleri net kira tutarına ek olarak Maliye’ye yüzde 20 oranında stopaj ödemesi yaptı. (31 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazete, 2813 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı) 2020 sonuna kadar bu oran yüzde 10 şeklinde belirlendi. 

KDV ve iş yeri kira stopaj oranı indirimi 30 Eylül'de sona erdi. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, konuya ilişkin açıklamasında "Türk lirası mevduatlarındaki stopaj oran indirimlerinin süresini eylül ayı sonuna kadar uzatıyoruz. Böylece Türk lirası mevduatların cazibesini artırmaya ve ters dolarizasyonu desteklemeye devam edeceğiz" ifadelerine yer vermişti. 

Kira geliri beyan sınırı ne kadar?

İş yeri kira gelirinde beyan sınırı brüt-stopaj dahil 49 bin Türk Lirası şeklinde belirlendi. Bu tutardan daha az iş yeri kira geliri elde eden kişilerin beyanda bulunması gerekmiyor. Stopaja konu olmayan bir iş yeri kira geliri elde edilmişse (Basit usulde vergilendirilen esnafa yapılan kiralama gibi) bu defa 2 bin 600 TL'lik beyanname verme sınırı göz önünde bulunduruluyor. 2 bin 600 TL'lik iş yeri kira geliri sınırını geçenler beyanname vermekle yükümlü. 

Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

MADDE 1- 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendine (a) alt bendinden önce gelmek üzere aşağıdaki ibare eklenmiştir. 
"İşyeri olarak kiralanan gayrimenkuller hariç olmak üzere;” 

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Kira stopaj indirimi resmen süresi uzatıldı!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com