Isı pay ölçer nerelerde kullanılır?
Türkiye’de 2007 yılında yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan ilgili yönetmelikler ile ısı pay ölçer sistemi zorunlu hale getirildi. Peki, ısı pay ölçer nerelerde kullanılır?
Isı pay ölçer nerelerde kullanılır?
Merkezi sistem ile ısınan binalarda her dairenin tüketimini bireysel olarak hesaplayan ve bu hesaplamalar doğrultusunda binaların ısı giderinin adil şekilde paylaştırılmasını cihaz sayesinde sağlayan sisteme ısı pay ölçer sistemi deniyor.
Türkiye’de 2007 yılında yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan ilgili yönetmelikler ile ısı kontrol sistemlerinin merkezi ısıtma sistemli binalarda bulunması ve kullanımı zorunlu hale getirildi.
Binalarda enerji verimliliği yönetmeliği gereğince, yeni yapılmakta olan ve mevcut binalar, 2000 metrekare ve üzeri kapalı alana sahip ve merkezi sistemle ısınıyorlarsa 2012 yılının Mayıs ayı itibariyle ısı paylaşım sistemine geçmiş olması gerekiyordu.
Kalorifer peteklerinin bulunduğu tüm bina ve yapı tiplerinde ısı pay ölçer kullanılabiliyor. Isı pay ölçer sistemi iki ayrı mekanizmadan meydana geliyor. Bunlarda ilki pay ölçer ve ikincisi de termostatik vana olarak karşımıza çıkıyor.
Isı pay ölçer sistemi sayesinde içinde bulunulan ortamın sıcaklığı istenilen seviyeye ulaştığında ısı pay ölçer termostatik vanayı uyarıp, içinden geçen sıcak suyu kesiyor. Böylece ortamın sıcaklığı istenilen ayarda tutulabiliyor. Bu yöntem sayesinde enerji tasarrufu da sağlanmış oluyor.
Isı pay ölçer nasıl okunur?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com