Isı pay ölçer zorunlu mu 2016?
Her radyatöre takılan Isı Pay Ölçer ya da her dairenin girişine takılan Isı Sayaçları ile tüketilen enerji miktarı ölçülebiliyor. Peki, ısı pay ölçer zorunlu mu 2016?
Isı pay ölçer zorunlu mu 2016?
2007 yılında çıkan Enerji Verimliliği Kanunu ve ilgili yönetmelik gereğince ısı tasarrufu ve enerji verimliliği sağlanması amacıyla tüm binaların Isı Pay Ölçer sistemine geçmesi gerekiyor.
Böylece her radyatöre takılan Isı Pay Ölçer ya da her dairenin girişine takılan Isı Sayaçları ile tüketilen enerji miktarı ölçülebiliyor.
Tamamen otomatik olarak gerçekleşen okuma sistemi sonrasında, yasaların öngördüğü şekilde ısı ve su kullanımına bağlı olarak her dairenin ayrı ayrı hazırlanan ayrıntılı ısı ve su gider bildirimleri yönetimlere teslim ediliyor.
Sistem sayesinde kendi kullandığı kadar ısı ve su bedeli ödeyeceğini bilen daire sakini bireysel ayarlamalar sayesinde, yüzde 15 ile yüzde 45 arasında yakıt tasarrufu sağlayabiliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan rapor gereğince bir daire, Isı Pay Ölçer sistemi sayesinde yaklaşık olarak yılda 600 TL tasarruf ettiği tespit edildi.
Bakanlık açıklaması:
"Apartman yönetim kurullarının ısı pay ölçer cihazlarının kurulmaması ya da kullanılmaması konusunda, oy çokluğuyla aldığı her türlü karar yok hükmünde kabul ediliyor.
Apartmanlarda ısı kontrol cihazları olan termostatik vanaların, ısı pay ölçerlerin veya ısı sayaçlarının kullanımına izin vermeyen yönetici ya da sorumlular hakkında Enerji Verimliliği Kanununa muhalefetten dava açılabiliyor.
Merkezi ısıtma sistemlerine sahip binalarda, kat maliklerinden birinin istemesi üzerine ısı kontrol cihazlarının kurulumu ve kullanılması mümkün. Kullanım alanı iki bin metre kareden büyük binalarda, bina yönetim kurullarında tüm kat maliklerinin oy birliğiyle karar alınmadığı sürece, oy çokluğuyla alınan kararlar yok hükmünde olacak ve ısı kontrol cihazlarının kullanılması gerekecek."
Merkezi ısıtma sistemi nasıl çalışır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com