Işık Gökkaya: Satılmayı bekleyen 800 bin konut var!
GYODER Başkanı Gökkaya: ''2012'de sektördeki büyüme, öngörülenin altında kaldı. Mevcut durum itibarıyla satılmayı bekleyen konut sayısı ise yaklaşık 800 bin''
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, bu yıl gayrimenkul sektöründeki büyümenin öngörülenin altında kaldığını ancak 2013'ün, kentsel dönüşüm ve yabancılara konut satışının tam anlamıyla devreye girdiği yıl olması nedeniyle sektörün cazibesinin artmasının beklendiğini belirtti.
Gökkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel kriz sonrasında Türkiye gayrimenkul sektörü için 2010 yılının ''normalleşme ve iyileşme'', 2011'in ''yeniden büyüme'' yılı olduğunu söyledi.
Bu çerçevede Türkiye'de sektörün, kriz öncesi 2007 yılı değerlerine ulaştığını ifade eden Gökkaya, 2012'nin 3. ve 4. çeyreğinde ise ''temkinli bir iyimserliğin'' söz konusu olduğunu belirtti.
-''2012'yi yüzde 1,5 büyümeyle kapatacak''-
Türkiye gayrimenkul sektörünün 2012'yi yaklaşık yüzde 1,5'lik büyümeyle kapatacağını bildiren Gökkaya, kentsel dönüşüm ve yabancılara gayrimenkul satışıyla ilgili yeni yasal düzenlemelerin tam anlamıyla devreye girmemesi, KDV oranları ve Tüketici Hakları Kanunu'nda maketten satışın düzenlenmesiyle ilgili bir dönem yaşanan belirsizliklerin de etkisiyle bu yıl sektördeki büyümenin öngörülenin altında kaldığını kaydetti.
Mevcut durum itibarıyla satılmayı bekleyen konut sayısının yaklaşık 800 bin olduğuna işaret eden Gökkaya, üçüncü çeyrekte de satışların yüzde 20-25 daraldığını, KDV oranında tedirgin edici bir artış olması durumundaysa satışlar düşerken stokların artacağını bildirdi.
Gökkaya, konut kredilerinin büyümesine ilişkin öngörülerde temel varsayımların, ekonomik büyüme senaryolarının yanı sıra konut kredisi faiz oranları ve konut finansman sisteminde ikincil piyasaların çalışma etkinliği olduğunu söyledi.
Konut kredilerinde, orta ve uzun vadeli kredilerin payında artışın kademeli sürdüğünü ifade eden Gökkaya, gelecek yılın 2012'ye göre birçok konu itibarıyla daha iyi olacağının öngörüldüğünü vurguladı.
-''Balon riski en az ülke''-
Gökkaya, yakaladığı siyasi, ekonomik istikrarla özellikle kriz sonrası güvenli ve cazip ortamıyla öne çıkan Türkiye'nin, iyileşen ekonomik rakamları, jeopolitik konumunun önemi, avantajlı demografik özellikleri, artan kentleşme hızı, ofis ve konut ihtiyacının da etkisiyle gayrimenkul alanında yatırımcılar açısından önemli fırsatlar sunduğuna işaret etti.
Ekonomik kriz sonrası başta Avrupa ve ABD olmak üzere gelişmiş ülke pazarlarında yaşanan durgunluğun aksine Türkiye'de konut satışlarının 2012 başında 96 bin düzeyine çıkarak, bir önceki yılın aynı dönemine göre 5 binlik artış gösterdiğini vurgulayan Gökkaya, Türkiye'nin, gayrimenkul fiyatları ve finansal yapısı itibarıyla balon riski en az olan ülke olarak görüldüğünü belirtti.
-''Mütekabiliyetten 10 milyar dolar bekleniyor''-
Kentsel dönüşüm kapsamında yaklaşık 6,5 milyon konutun yenilenmesinin öngörüldüğünü anlatan Gökkaya, şöyle devam etti:
''Yabancılara gayrimenkul satışı, yılın ilk çeyreğinde 557 milyon olarak gerçekleşti. Mütekabiliyet yasasıyla beraber yabancı sermaye girişinin 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor. İstanbul'u finans merkezi haline getirme çalışmaları, inşası gerçekleştirilecek üçüncü Boğaz Köprüsü ve havaalanı gibi gelişmelerden doğan fırsatlar da sektöre ivme ve canlılık getiriyor.''
-''Sektördeki gelişme etkisini Anadolu'da da gösterecek''-
Gayrimenkul sektöründe yaşanan bu gelişmelerin yalnızca İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerle sınırlı olmayacağını dile getiren Gökkaya, Bursa, Konya ve Gaziantep olmak üzere diğer Anadolu illerinde de gelişmeler yaşanacağını dile getirdi.
Gökkaya, gelecek yılın, kentsel dönüşüm ve yabancılara konut satışının tam anlamıyla devreye girdiği yıl olmasının ve bu olumlu gelişmeler sonucunda sektörün cazibesinin artmasının beklendiğini kaydetti.
AA