Ekonomi

Isınmak cep yakıyor! Kış arefesinde vatandaş alternatif arayışında

Doğalgaza yapılan zamların ardından kışın ısınmak için kömür ve oduna yönelen vatandaş fiyatlar karşısında şok oldu. Kömür ve odun fiyatları da 2022 yılında üç kata yakın arttı.jpg'/>Kış yaklaşırken Eylül başında doğalgaz ve elektriğe zam geldiği gibi ısınma için alternatif olarak kullanılan kömür ve odun gibi ürünlerin fiyatları da arttı

Kış yaklaşırken Eylül başında doğalgaz ve elektriğe zam geldiği gibi ısınma için alternatif olarak kullanılan kömür ve odun gibi ürünlerin fiyatları da arttı. 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Özellikle kırsal bölgede vatandaşların kışın ısınmak için kullandığı odun ve kömür fiyatı da olağanüstü artış gösterdi. 2021 Eylül ayında kış öncesi sobada yakmalık bir ton odunun fiyatı 1200-1400 lira arasında değişiyordu. Bugün aynı odunun fiyatı 3 bin 500 ile 3 bin 600 lira arasında. Odun fiyatındaki artış yüzde 160’ı buluyor.” ifadelerini kullandı.

İthal kömüre de zam geldiğini belirten Akın, “2021 Eylül ayında bir ton ithal kömür fiyatı 2 bin 600 ile 3 bin lira arasında değişiyordu. Bugün aynı kömürün fiyatı 8 bin ile 8 bin 600 lira arasında. Yerli kömürün fiyatı ise 7 bin 600 liraya kadar çıktı. Kömür fiyatındaki artış neredeyse üç kat oldu. Yanlış ekonomi politikaları nedeniyle türk lirasındaki değer kaybı, bağımlı olduğumuz enerji fiyatlarındaki artışın Türkiye’de çok daha fazla hissedilmesine neden oluyor.” dedi.

DOĞAL GAZ’A YÜZDE 20,4 ZAM GELDİ

Öte yandan vatandaşlar, Eylül ayında elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar sonrasında alternatif arayışına girdi. Eylül başında yapılan tarife değişikliğine göre konutlarda elektriğe yüzde 20 zam yapılmıştı. Doğalgazda ise zam oranı konut tarifesinde ortalama yüzde 20,4 olmuştu.

BOTAŞ'ın internet sitesinde eylül tarifesine ilişkin yer alan açıklamada, artışlara rağmen konutlarda kullanılan doğal gazda tüketicilere yüzde 80'in üzerinde destek verilmeye devam edildiği ifade edildi.

Doğal gaza zammına yönelik açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, doğalgaz zammının bütçe imkanlarının daha fazla sübvansiyona elvermediği için yapıldığını belirtti.

Türkiye'nin enerji ithalatının yaklaşık 40 milyar dolar olduğunu belirten Muş, "Pandemi sürecindeki veriler çok sağlıklı olmaz. Geçtiğimiz yıl 51 milyar dolar, bu sene 100 milyar doların üzerine çıkıyor. Dolayısıyla bizim geleneksel ortalama fiyatımızın üç katı enerji faturasıyla karşı karşıyayız. Bunun herkes tarafından bilinmesini istiyoruz" dedi.

Enerji fiyatları halkı sokağa döktü! 70 bin kişi hükümeti protesto etti

Vatandaş borç altında eziliyor! 36 milyonu aştı…

Enerji krizi derinleşiyor! Küçük işletmeler iflas riskiyle karşı kaşıya…