11 / 05 / 2024

İskan belgesi anlamı!

İskan belgesi anlamı!

Bir bina inşaatının tamamlanmasından sonra içinde oturulabilmesi için iskan belgesi alınması gerekiyor. Peki iskan nedir, iskan belgesi anlamı için haberimizi inceleyebilirsiniz...



İskan belgesi anlamı!

Bir binanın yapımına başlanmadan önce projesi ile birlikte belediyeden binanın inşaatının yapılabilmesi için ruhsat alınıyor. Söz konusu ruhsatlı binanın yapımı bittikten sonra ise binanın kullanımı için izin alınması gerekiyor. 


Eğer, bina projesine ve imara uygun bir şekilde yapıldıysa bağlı olunan belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimi tarafından oturma izni alınabiliyor. İskan belgesi anlamı tam da bu noktada alınan oturma iznini ifade ediyor.


İskan belgesi, inşaatın tasdikli projeye uygun yapılmadığı zaman; imara uygun yapılmadığı zaman; harç ve sigorta primleri gibi giderler ödenmediği zaman alınamıyor. İskan alınmadığı zaman ise söz konusu binalara ciddi yaptırımlar uygulanıyor.


İskan belgesi anlamı, kısaca; İskan, inşaatı tamamlanan bir yapının projesi ile imara uygun yapıldığını ve oturma izninin verildiği anlamına geliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön