29 / 04 / 2024

İskan belgesi olmayana ceza yok!

İskan belgesi olmayana ceza yok!

Kat Mülkiyet Kanunu ile ilgili basında çıkan haberler vatandaşın kafasını karıştırdı



Kat Mülkiyet Kanunu ile ilgili basında çıkan haberler vatandaşın kafasını karıştırdı. Vatandaş son bir haftadır elindeki tapuyu değiştirmek için tapu dairelerine akın etti. Oysa gerçek, çok daha farklı. Yapı Kullanım İzin Belgesi (İskan) olmayan vatandaş, bu kanundan etkilenmiyor. İskanı olmayan mülk sahiplerine ceza kesilmeyecek. İskanı olan kat irtifaklı tapular ise 28 Kasım 2009'a kadar Kat Mülkiyet tapusuna dönüştürülmesi gerekiyor. Tapusunu değiştirmeyene para cezası kesilecek. 

İşte Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamanın tamamı

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda; Resmi Gazetenin 28 Kasım 2007 tarih ve 26714 sayılı nüshasında yayımlanan 5711 sayılı Kanun ile değişiklikler yapılmıştır.

28 Kasım 2007 tarihinde yayımlanan 5711 sayılı Kanunun 7 ve 23. maddesine göre yapıları tamamlanmış kat irtifaklı taşınmazlar için kat mülkiyetine çevrilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

28 Kasım 2007 tarihinden sonra yapıları tamamlanmış olan kat irtifaklı gayrimenkulde, yapı kullanma izin belgesi alındığı tarihten itibaren l yıl, 28 Kasım 2007 tarihinden önce kurulmuş ve üzerindeki yapılar tamamlanıp yapı kullanma belgesi alınmış bulunanlarda en geç iki yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunluluğu getirilmiştir.          

Belirtilen süre içinde kat irtifak hakkı sahiplerinden birinin veya varsa yöneticinin yazılı uyarısına rağmen, kat mülkiyetinin kurulması için tapu idaresine verilmesi gereken 634 sayılı Kanunun 12. maddede yazılı belgelerden eksik olanları tamamlamaktan veya imzalanması gerekenleri imzalamaktan kaçınan kat irtifakı hakkı sahiplerinden her birine, kendine ait her bağımsız bölüm için, anagayrimenkul belediye sınırları içinde ise belediye, belediye sınırları dışında ise mülkî amir tarafından 1000 (bin) Türk Lirası idarî para cezası öngörülmektedir.

1- Kat İrtifakı; henüz başlanmamış veya tamamlanmamış binalar için,

Kat Mülkiyeti ise; Yapı Kullanma İzin belgesi alınmış ve inşaatı tamamlanmış binalar için tesis ve tescil edilmektedir.

Kat irtifaklı tesis edilmiş binaların  tamamlanmış  olmasına rağmen  kat mülkiyetine geçilmemesinin sebebi  5711 sayılı Kanun yürürlüğe girene kadar bir zorunluluk olmaması ve isteğe bağlı olmasından dolayı kat mülkiyetine geçiş olmamıştır.

2- Kat İrtifaklı yerlerin Kat Mülkiyetine geçiş için istenecek belgeler ve alınacak  masraflar:

a-Yapı Kullanma İzin Belgesi (Belediye veya Valilikten her bağımsız bölüm için)

b- Kadastro Müdürlüğünce Cins Tashihi Değişiklik beyannamesi.

c- Her bağımsız bölüm için  Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) poliçe düzenlemeye yetkili şirketler tarafından  düzenlenmektedir.

d- Vergi Dairesi/Mal Müdürlüğünden 492 sayılı Harçlar Kanunun 13/a maddesine göre vergi ilişiği olmadığına dair belge. (Kanun gereği yeni başvurularda her bağımsız bölüm için 100TL alınmakta)  

e) Mali Yönü: Kadastro Müdürlüğünde cins tashihi için  binanın alanına göre ölçülmesinde ve kat mülkiyeti geçişte döner sermaye ücreti tahsil edilmektedir.

Tapu Sicil Müdürlüklerinde Cins tashihi ve Kat Mülkiyeti tesis ve tashih işlemlerinde: Yöresel katsayıya göre 2X32 ila 125TL arası  döner sermaye ücreti  alınmaktadır.

Cins tashihi için Kadastro Müdürlüklerinde; Yapısız iken yapılı hale getirilmesinde döner sermaye ücreti:                                  

3- Belediyelerin  Yapı Kullanma İzin Belgesi alınmasında geçen aşamalarda  Müteahhitlerin borçları ve SSK borçları  tapu sicil müdürlüklerin görev ve sorumlulukları alanına  girmemektedir.

4-Yapı Kullanma İzin Belgesi olmayan yapıların cezai müeyyidesi yoktur.

5-Uygulamanın süreye bağlı olması sebebiyle tapu ve kadastro birimlerinde yoğun bir iş artışı meydana gelmiş olup tüm imkanlar kullanılarak talepler süresi içinde karşılanmaya çalışılmaktadır. (Bugün)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Zeki Adlı: İskân almayana kat mülkiyeti cezası yok

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, kat irtifaklı tapuların kat mülkiyetine dönüştürülmesi zorunluluğu konusunda bilgi verirken, sürecin iskândan sonra başladığını, müeyyidenin iskânını almış binalar için geçerli olduğunu, iskân almayanlar için herhangi bir cezai müeyyidenin de şu an için olmadığını bildirdi

Söz konusu yasa, kat irtifakı tapusunu kat mülkiyetine dönüştürmeyene 1000 lira ceza verilmesini öngörüyor.
NTV'de konuyla ilgili soruları yanıtlayan Adlı, Türkiye'de yüzde 40-45 civarında hâlâ kat irtifakından kat mülkiyetine geçmeyen konut bulunduğunu bildirdi. Proje üzerinde satılan dairelerin normalde arsa payı üzerinde satıldığına dikkati çeken Adlı, inşaat bittikten sonra bu satışın normal bağımsız bölüm satışına dönmesi gerektiğini vurguladı. Söz konusu işlemin normalde olması gerektiğini işaret eden Adlı, "Ancak ne yazık ki Türkiye'de uygulamada bu yapılmıyor özellikle belediyelerimiz gerektiği şekilde işi sıkı tutmuyorlar, kat mülkiyetine dönüşmeden iskân izni veriliyor. Belediyeler düzenli şekilde emlak vergisi toplayamıyor" dedi.
Adlı, söz konusu işlemin vatandaşa maliyetini şöyle anlattı:
"Tapuya gidildiği zaman zorunlu deprem vergisi var, binanın değeriyle orantılı... Tapudaki işlem 100 lira civarında, Maliye'ye vergi olarak veriliyor. Bir de 15-20 lira civarında tapu işlem harcı alınıyor. Ama cins değişikliği yapılmadıysa kadastroda bir de cins değişikliğiyle ilgili bir bedel ödenmesi gerekiyor, o da arsanın değeri ve büyüklüğüne orantılı olarak değişebiliyor." (Milliyet)

 

'Tapu'da kafalar yine karıştı: İskansız binalar kapsam dışı  
 
Zaman'ın gündeme getirdiği 'kat irtifaklı tapuların kat mülkiyetine' dönüştürülmesini öngören yasal düzenlemeye ilişkin tartışma sürüyor. Dün bir televizyon programına katılan Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, iskânı olmayan binalar için tapuları yenileme zorunluluğu olmadığını söyledi. Yasaya göre ev ya da işyerinin tapusunda kat irtifakı yazan malikler, bunu kat mülkiyetine dönüştürmek zorunda.  
 
Tapu dairelerinde yenileme işlemi için binanın iskân belgesi isteniyor. Memurlar, iskânı olmayan vatandaşları belediyeye yönlendiriyor. Yasal süre içinde tapularını yenilemeyenlere bin TL ceza kesilecek. Ancak yasada cezanın, sadece halihazırda iskân belgesi olduğu halde tapusunu kat mülkiyetine geçirmeyenlere kesileceğine ilişkin hüküm yok. Gayrimenkul uzmanları bu sebeple iskân belgesi olmayanlara ceza verilebileceğini belirtiyor. Ceza yemek istemeyen vatandaşlar, iskân izni almak için belediyelere koşuyor. Ancak mal sahiplerinden iskan için toplanması neredeyse imkansız evraklar isteniyor. Bunlardan en çarpıcı olanı ise binayı yıllar önce yapan müteahhidin 'vergi ve sigorta prim borcu yoktur' yazısı. Belediyeler, müteahhidin ödemediği vergi ve prim borcunu vatandaştan istiyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, Türkiye'de konutların yaklaşık yüzde 45'inin kat irtifakından mülkiyete geçirilmeyi beklediğini bildirdi. Adlı, söz konusu yasada belirtilen sürecin iskândan sonra başladığını dile getirirken, müeyyidenin iskânını almış binalar için geçerli olduğunu, iskân almayanlar için herhangi bir cezanın söz konusu olmadığını kaydetti. İskân aldıktan sonra da zaten çok fazla bir problemin bulunmadığını aktaran Adlı, "Ondan sonraki işlemler de çok fazla ahım şahım işlemler değil." diye konuştu. Zeki Adlı, tapudaki işlemin yaklaşık 120 TL'ye mal olduğunu, cins değişikliği yapılmadıysa bir miktar daha harç ödeneceğini sözlerine ekledi.  (Zaman)

Türkiye'deki konutların yüzde 45'i kat irtifakı ile kullanılıyor

TAPU ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, Türkiye'de yüzde 40-45 civarında hálá kat irtifakından kat mülkiyetine geçmeyen konut bulunduğunu bildirdi. NTV'deki "Yakın Plan" programına katılan Adlı, Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yapılan değişiklikle, kat irtifakına göre çıkarılmış tapuların kat mülkiyetine çevrilmesinin zorunlu hale getirildiğini hatırlatarak, söz konusu işlemin normalde olması gerektiğini işaret etti. Adlı, "Ancak ne yazık ki Türkiye'de uygulamada bu yapılmıyor özellikle belediyelerimiz gerektiği şekilde işi sıkı tutmuyorlar, kat mülkiyetine dönüşmeden iskan izni veriliyor" dedi. Bundan dolayı bir boşluk oluştuğunu bunun da bir çok soruna yolaçtığını belirten Adlı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü olarak sıkıntı yaşadıklarını, ve mülkiyet kayıtları güncel olamadığını söyledi. (Hürriyet)


Geri Dön