29 / 04 / 2024

İskan belgesiz daire alınır mı?

İskan belgesiz daire alınır mı?

Ruhsatlı binalar için yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belgeye iskan deniyor. Peki, iskan belgesiz daire alınır mı?



İskan belgesiz daire alınır mı?

İskan belgesi, ruhsatlı binalar için, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren ve Belediyelerin imar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenlenen ruhsat olarak karşımıza çıkıyor. İskan raporunu almak için inşaat yetkilisinin bir dilekçe ile belediyeye başvuruda bulunması gerekiyor.


İskan (yapı kullanım izni) için mal sahibinin müracaatı üzerine yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından mahzur görülmediğinin tespit edilmesi gerekiyor. 


Belediyeler, valilikler mal sahiplerinin müracaatlarını en geç otuz gün içinde neticelendirmekle yükümlü sayılıyor. Aksi halde bu müddetin sonunda yapının tamamının veya biten kısmının kullanılmasına izin verilmiş sayılıyor.  Peki, iskan belgesiz daire alınır mı?


İskansız daire almanın sakıncaları... 

“İskan ruhsatı” bulunmayan binalar kural olarak kat irtifak tapulu olanlardır. Eğer aldığınız veya alacağınız dairenin tapusu kat irtifaklı ise bu; yapının iskan belgesinin olmadığı anlamına geliyor.


İskansız binadan ev sahibi olanların ikamet ettikleri konutun yasal olarak tamamlanmamış bir yapı olduğunu bilmesi gerekiyor.


İskan belgesi olmayan binada müteahhit ile ev sahibi arasında yaşanan sorunlar arasında; Yetersiz sermayeli-tecrübesiz yüklenici firmalar tarafından arsa sahipleri ile gerçekleştirilen “kat karşılığı inşaat” sözleşmelerinde, yüklenici (müteahhit), sözleşmeye göre kendisine düşen daireleri bir şekilde sattıktan sonra inşaatı tamamlamadan ortadan kaybolması yer alıyor.


Hal böyle olunca, müteahhitten daire satın alanlar oldukça ciddi zararlar görüyor. Özellikle, müteahhit firmanın arsa sahiplerine karşı yükümlülüklerini düşük seviyede yerine getirmiş olduğu hallerde arsa sahiplerinin sözleşmeyi feshi söz konusu olduğunda, müteahhitten daire satın alanlar “tapu” sunu dahi kaybetmektedir. 


Ayrıca, Yargıtay bir çok kararında; “kat karşılığı yapılmakta olan inşaattan temlik-devir suretiyle daire alan üçüncü şahsın, müteahhidin yaptığı inşaatta talep edebileceği şahsi hakkı bulunmadıkça, arsa sahibine karşı tescil isteği dinlenmez”  yönünde karar vermektedir.

 

Bu nedenle, iskan ruhsatı bulunmayan kat irtifak tapulu binalardan konut satın alanlar, imar mevzuatı gereği bir kısım kamu hizmetlerinden yararlanamama ( doğalgaz, elektrik-su aboneliği vb..) gibi yoksunluklar dışında; tapularının arsa sahibi lehine iptali veya tapuya kavuşamama riski yaşayabileceklerdir. 


Ayrıca; binanın yukarıda belirtilen sigorta, vergi, su-elektrik borcunu ödemek yükümlülüğünü de üstlenmek söz konusu olabilmektedir.


Arsa tapulu daireye iskan alınır mı?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön