03 / 05 / 2024

İskenderun Liman ihalesi bölgeyi umutlandırdı!

İskenderun Liman ihalesi bölgeyi umutlandırdı!

TCDD"ye ait İskenderun Limanı"nın özelleştirme ihalesinin gerçekleştirilmesi, bölgede yeni yatırımların habercisi olarak yöre halkı, esnafı, sanayici ve işadamlarını umutlandırdı



İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanvekili Müfit Tennioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin kurulduğundan bu yana bir liman şehri olduğunu, limanının yöreye katkısını halkın çok iyi bildiğini, ancak uzun yıllar verimli çalışmamasının yöre halkını üzdüğünü söyledi.

Limanın özelleştirilmesinin ilçenin kalkınması adına önemli bir gelişme olduğunu belirten Tennioğlu, 'İhaleyi alan Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat Aşž"nin yapacağı yatırımlarla İskenderun Limanı, dünya limanları ile boy ölçüşecek duruma gelecek' dedi.

Tenioğlu, lojistik merkezi olarak yapılması düşünülen yerin de limanın çok yakınında olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
'Bu merkezin de faaliyete geçmesi limana ayrı bir katkı sağlayacaktır. Otoban ve demiryolu bağlantısı bulunan limanımız, Türkiye"nin birçok limanında olmayan avantajlara sahiptir. Limanın tam kapasite çalışmasıyla ve GAP ürünlerinin ihracı da buradan gerçekleşecektir. Konteynır terminalinin de kurulmasıyla İskenderun 1980"lerdeki canlılığına yeniden kavuşacaktır.'

Limanın verimli çalışması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Tennioğlu, 'İskenderun hak ettiği yere gelecektir. Limanın tam kapasite çalışmayla getireceği hareketlilik, işsizliğe de merhem olacaktır. İskenderun esnafı, işletmecilerinin bu yeniliğe hazır olmaları gerekir. Kazanan İskenderun olacaktır. Liman Türkiye için önemli bir merkez, İskenderun halkı hareketliliğinin faydasını mutlaka görecektir' diye konuştu.

-KÖRFEZ SAVAşžI ÖNCESİNE ÖZLEM-

Ro-Ro İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği (RODER) Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Yüksekgönül de iyi şartlarda ihale edildiğini belirttiği limanın İskenderun"un can damarı olduğunu vurguladı.

'İskenderun limanının özelleşmesi yıllardır bekleniyordu. Liman, şehrin can damarıdır' diyen Yüksekgönül, 'Önceki ihalenin yaklaşık 4 kat fazlası bir rakamın devletin kasasına girmesi önemli bir gelişmedir. Önemli olan ülke, bölge ve kent ekonomisine katkısıdır. Bunun için de Rekabet Kurulunun bir önce tasdikini yapması gerekiyor' dedi.

Limana konteynır terminalinin acilen kurulması gerektiğinin de altını çizen Yüksekgönül, 'Mersin limanına göre avantajları fazla. İçerisinde 60 bin ton kapasiteli TMO silosu var. Navlun olarak da 10 dolar daha ucuz ve Ortadoğu"ya açılan kapı konumunda' dedi

Yüksekgönül, limanın özelleştirilmesinin ardından yapılacak yeni yatırımlarla tam kapasite çalışması durumunda yörede ekonomik canlılığın artacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
'Yeni işçi alımı olacak, yeni nakliye şirketleri ve gemi acenteleri kurulacak. Limanın verimli çalışmaya başlamasıyla şehirde en az 3-4 bin kişiye iş alanı açılacak. İskenderun esnafı kan ağlıyor. Limandaki iş artışı ile günde en az 300-500 şoför yemeğini yiyecek, içecek, İskenderun ekonomisinin canlanmasına katkı sağlayacak. İlgili firmaya yatırımcı gözüyle bakıp, önünü açmak, herkesin, her kesimin yardımcı olması gerekiyor.

Bu konuda belediye başta olmak üzere, ilgili kurumlara önemli görevler düşüyor. Limanın tam kapasiteyle çalışması için alt yapı ve bağlantılı işler için gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Öncelikle tır garajı yapılması lazım. Tırların şehre girişini engellememek gerekir, gelenlerin rahat konaklamaları için gerekli alt yapının yapılması lazım.'

Limanın verimli çalışmasının Irak ve Suriye"ye taşımacılığı canlandıracağının da altını çizen Yüksekgönül, 'Böylece liman yeniden Ortadoğu"nun cazibe merkezi olur. Nakliye canlanacak ve bölgedeki hareketlilik, Körfez Savaşı öncesine dönecektir' diye konuştu.

Deniz Nakliyecileri Derneği Başkanı Mahmut Zeytinoğlu da özelleştirmenin İskenderun için önemli bir gelişme olduğunu belirterek, 'İhalenin yapılabilmesi önemli bir olaydır. Limanın eski canlılığına kavuşması ise bazı parametrelerin oluşmasına bağlı' dedi.

İskenderun Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar Odası Başkanı Hidayet şžahinoğlu da 40 yıldır esnaflık yaptığını, limanın en hareketli olduğunu belirttiği 20 yıl öncesinde iş yerinde günde 90 kilo et tüketildiğini kaydetti. şžahinoğlu, 'Biz limanın o günleri yakalamasını istiyoruz. Bunun için ilgili firma o hareketliliği sağlaması halinde biz ellerinden öperiz' diye konuştu.

-LOJİSTİK YATIRIMI-

İskenderun Limanı"ndan geçen yıl yaptığı 500 bin ton işlemle en çok sevkıyat gerçekleştiren firmalar arasında yer alan Özler Lojistik"in Yönetim Kurulu üyesi Bilal Öz ise Limak"ın işletme hevesi ve yapacağı yatırımlara güvendiklerini bildirdi.

İskenderun Limanı"nın lojistik ve ilgili tedarikçiler açısından özelleşmeye hazırlıklı bir bölge konumunda bulunduğunu ifade eden Öz, şöyle konuştu:
'Yapılacak yatırımların ciddiyetine göre, lojistik arterlerimizi özelleştirme sürecine paralel hareket kabiliyetimizi gözden geçirip revize ettik. Bölgenin önümüzdeki süreçte yaşanacak ekonomik trendine bağlı olarak lojistik kabiliyetimizi arttırıcı her türlü tedbiri aldık. Önümüzdeki günlerde somut yatırımlarımıza başlayacağız. Yıl sonuna kadar 17 bin metrekarelik alana sahip lojistik yatırımımıza yıl sonuna kadar başlayacağız.'

-LİMAN FAALİYETLERİ-

Edinilen bilgilere göre, İskenderun Limanı"nda, 2009"da 976 gemi, bu yıl ise bugüne kadar   457 gemi hizmetlerden yararlandı. Yine geçen yıl limanda 2 milyon 413 bin 343 ton elleçleme yapılırken, bu yılın ilk 6 ayında rakam 1 milyon 285 bin 411 ton olarak tespit edildi.

Toplam 10 rıhtımı bulunan liman, -8.80 metre ile 12 metre rıhtım derinliğine sahip. Yaklaşık 1400 metre mendirekli limanda, TMO"nun 60 bin depolama kapasiteli silosu bulunuyor. Limanda 3-25 ton kaldırma kapasiteli 17 rıhtım vinci hizmet veriyor. Ancak, vinç ve teçhizatların çoğunun yaklaşık 30 yıllık olduğu ve miadını doldurduğu belirtildi.

90 ton kapasiteli bir yüzer vinç, bir kılavuz botu, 4 römorkör, 2 palamar ve bir servis botuna sahip limanın 370 bin metrekare açık alanda, yıllık 7 milyon 500 bin ton, 20 bin 404 metrekare kapalı alanda 315 bin ton stoklama kapasitesi bulunuyor. Liman, yılda 2 milyon ton karışık eşya, 300 bin ton konteynır, 1 milyon ton da dökme katı yük, yükleme-boşaltma kapasitesine sahip.

Limanın özelleştirme ihalesinde 372 milyon dolarla en yüksek teklifi, Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat Aşž adına Limak Holding vermişti.
AA


Geri Dön