02 / 05 / 2024

İSKİ, Haliç'e boğaz suyu taşımak için tünel yapacak!

İSKİ, Haliç'e boğaz suyu taşımak için tünel yapacak!

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e temiz su aktarmak için 4 bin 100 metre uzunluğunda tünel yapacak



İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, İstanbul'un bir iç limanı olan Haliç'in, yıllarca Kağıthane Deresi'nin taşıdığı suyla beslendiği, ancak bölgedeki yoğun yapılaşma sebebiyle dereyi besleyen kaynakların zamanla kuruduğu kaydedildi.

Kağıthane Deresi'nin artık yalnız yağmur sularını taşıyan bir dere haline geldiği belirtilen açıklamada, yağışın olmadığı yaz aylarında derede ve derenin Haliç'e döküldüğü noktada su sirkülasyonu bulunmadığından, suda çözünmüş oksijen miktarının azaldığı ve canlı yaşamın olumsuz etkilendiği ifade edildi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Boğaz suyu Çayırbaşı'dan 4 bin 400 metrelik tünelle Ayazağa'ya götürülecek

Su sirkülasyonu olmadığı için günden güne oksijen miktarı azalan ve kirlenen Haliç'e İstanbul Boğazı'ndan temiz su taşımak için Ayazağa-Çayırbaşı arasında 4 bin 100 metre tünel yapılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Haliç'in Kağıthane Deresi'nin taşıdığı suyla beslendiği, ancak dereyi besleyen kaynakların zamanla kuruduğu belirtildi. Derenin Haliç'e döküldüğü noktada su sirkülasyonu bulunmadığından, suda oksijen miktarının azaldığı ve canlı yaşamın olumsuz etkilendiği kaydedildi. Açıklamaya göre; "Ayazağa ile Çayırbaşı arasında 2.2 metre çapında tünel inşa edilecek. 400 günde tamamlanacak tünelle, Boğaz'dan Ayazağa'ya kadar gelen deniz suyu, Kağıthane Deresi'ne akıtılacak. Günlük 260 bin metreküp deniz suyu sayesinde, Kağıthane Deresi ve Haliç'te su sirkülasyonu sağlanacak." 38 milyon TL'ye mal olacak projenin Haziran 2011'de tamamlanması öngörülüyor. Tüneli kazacak olan TBM makinesi bugün Başkan Kadir Topbaş'ın katıldığı törenle tünele indirilecek.
Vatan


Geri Dön