30 / 04 / 2024

İŞKUR açıkladı! En çok eleman aranan 10 meslek...

İŞKUR açıkladı! En çok eleman aranan 10 meslek...

İŞKUR tarafından hazırlanan Açık İş İstatistikleri Araştırması kapsamında 2024 sene birinci çeyrek sonuç raporunu açıkladı. İŞKUR verileri doğrultusunda, işverenlerin en çok aradığı meslekler belirtildi. 



Türkiye'de açık iş oranı en fazla olan alanlar arasında; Gayrimenkul Faaliyetleri, İmalat ve “İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri bulunmaktadır. Buna göre, en fazla işçi talep eden sektörler ve en çok işçi aranan meslekleri belirlemek amacı ile İŞKUR tarafından hazırlanan Açık İş İstatistikleri Araştırması’nın 2024 senesi birinci çeyrek sonuç raporunu açıkladı.

Araştırma kapsamında yer alan 17 sektörden 5’inin açık iş oranı Türkiye genelinin üzerinde iken, 12 sektörün açık iş oranı genel ortalamanın altında kaldı. 

dunya.com'da yer alan habere göre, 2024 senesi 1. çeyrek itibarı ile en yüksek açık iş oranı yüzde 3,1 ile “Gayrimenkul Faaliyetleri” sektöründe. Bu sektörü de, yüzde 2,4’lük açık iş oranı ile “İmalat” ve yüzde 2,1’lik açık iş oranı ile “İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri” sektörü izledi.

En çok eleman aranan 10 meslek ne?

Araştırma doğrultusunda en çok açık iş yüzde 5,2 ile “Konfeksiyon İşçisi” mesleğinde. İlk 10'da bulunan diğer meslekler de kaydedildi;  “Makineci (Dikiş)”, “Lojistik Elemanı”, “Temizlik Görevlisi”, “Satış Danışmanı/Uzmanı Yardımcısı”, “Ayakkabı Yapımcısı/Ayakkabı İmalatçısı”, “Servis Elemanı (Garson) Yardımcısı”, “İnşaat İşçisi”, “Ahşap Mobilya İmalatçısı” ve “Gazaltı Kaynakçısı (Mig-mag Kaynakçısı)”. Türkiye genelinde 2024 senesi 1. çeyrek itibarı ile açık işlerin yüzde 28,9’u bu mesleklerde yer aldığı ifade edildi.

İŞKUR açıkladı! En çok eleman aranan 10 meslek...

En fazla işçi talep eden sektörler hangileri?

Öte yandan ise 2024 senesi 1. çeyreğinde Türkiye genelinde 1 ve daha fazla kişi istihdam eden işletmelerde en fazla açık iş 110 bin 468 ile “İmalat” alanında olup, tüm açık işlerin de yüzde 33,4’ü bu sektörde yer almaktadır.  "İmalat” sektöründen sonra en çok açık iş sırası ile “Toptan ve Perakende Ticaret” ile “İnşaat” alanıdır.

“Toptan ve Perakende Ticaret” alanında ise 90 bin 17 kişilik, “İnşaat” alanında 25 bin 631 kişilik açık iş tespiti yapışmıştır. Yine 2024 yılı  1. çeyreği itibarı ile Türkiye genelindeki açık işlerin yüzde 68,5’i; “İmalat”, “Toptan ve Perakende Ticaret” ile “İnşaat” alanlarıdır.

İŞKUR açıkladı! İşsiz kalana 18 bin TL ödeme yapacak peki nasıl?

İŞKUR açıkladı! Şehir hastanelerine personel alımı yapılacak!

İŞKUR açıkladı! Çalışmayanlara, ev hanımlarına ve öğrencilere günlük 654 TL, 719 TL verilecek!


Geri Dön