Ekonomi

İŞKUR’a göre işi hazır olan 10 meslek grubu var!

İŞKUR’un “Türkiye İş gücü piyasasında En Çok Açık İşi Olan 10 Meslek” raporundaki meslek grubu şöyle: Garson, makineci, satış danışmanı, dokuma konfeksiyon, temizlik görevlisi, gazaltı kaynakçısı, perakende satış elemanı, ön muhasebeci, şoför yük taşıma, paketleme işçisi.

Türkiye’de lisans mezunlarının sayısı artarken, şirket CEO’ları ise kalifiye ara eleman bulamamaktan yakınıyor. Değişim ve dönüşümün kaçınılmaz olduğunun bilincinde olan iş gücü piyasasında nitelikli ara elemana olan ihtiyaç giderek artıyor.

İŞKUR’un “Türkiye İş gücü piyasasında En Çok Açık İşi Olan 10 Meslek” sıralaması raporunda yer alan garson, makineci, satış danışmanı, dokuma konfeksiyon, temizlik görevlisi, gazaltı (mig-mac) kaynakçısı, perakende satış elemanı (gıda), şoför yük taşıma, ön muhasebeci, paketleme işçisi gibi mesleklerin bir çoğu ön lisans programlarından mezun olan “ara eleman” grubundaki meslekler arasında yer alıyor. İŞKUR’un ‘Temininde Güçlük Çekilen Meslekler’ raporunda yer alan, makineci, garson, dokuma konfeksiyon makineci, satış danışmanı, inşaat işçisi, kaynakçı, soğuk demirci, temizlik görevlisi, konfeksiyon işçisi, düz dikiş makineci gibi mesleklerin nitelikli ara eleman temini ile çözüleceğini ortaya koyuyor.

NİTELİKLİ EĞİTİM ÖNEMLİ

Ara eleman eksikliğinin ekonomik açıdan problem yarattığını belirten İstinye Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hilal Çakar Özcan, “Geleceğin ara elemanı olarak yetişecek olan bireylerin üniversitelerde alacakları nitelikli eğitim işverenler için büyük bir avantaj sağlayacaktır” dedi.

İş gücü piyasasında yaşanan teknoloji kökenli değişimlerin ara eleman ihtiyacının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayan Özcan, ön lisans programlarının dijital dönüşüme ayak uyduracak nitelikte ara eleman yetiştirmeyi ilke edinmesi gerektiğini ve eğitim faaliyetlerini bu misyon çerçevesinde sürdürmesi gerektiğini ifade etti.

ARA ELEMAN İHTİYACI ARTIYOR

Dr. Öğr. Üyesi Özcan, üniversitelerin ön lisans programlarına piyasa beklentilerini karşılamak için mesleğin gereklerini yerine getirecek, çağın beklentilerine cevap verecek nitelikli elemanı yetiştirme noktasında büyük görev düştüğünü vurgulayarak şunları söyledi:

“Endüstri 4.0 kavramının hayatımızda giderek daha fazla yer bulduğu günümüz iş dünyasında iş yapma şekilleri kadar çalışanlardan beklenilen yetkinlikler de değişim gösteriyor. Değişim içerisinde nitelikli iş gücü ihtiyacı artış gösterme trendine girdi. Ara elemana olan ihtiyaç, aynı düzeyde artışını sürdürüyor. İŞKUR verilerine göre; mesleki teknik bilgi, iş tecrübesi, takım çalışması, iletişim, fiziki ve bedensel yeterlilik, sorun çözme ve inisiyatif alma, analitik düşünce, ikna kabiliyeti, bilgisayar kullanımı, yabancı dil becerileri aranan özelliklerin başında geliyor. Bu rapora göre, ara eleman iş gücünün beklentileri karşılayacak nitelikle bir eğitim alması gittikçe önem kazanıyor. Beklenilen nitelik ve yetkinlikte ara eleman ihtiyacı karşılanamaz ise uzun vadede makro sorunlar ortaya çıkar.”