28 / 04 / 2024

İslam Memiş'ten 'kasım' uyarısı! Bunu yapan kaybeder

İslam Memiş'ten 'kasım' uyarısı! Bunu yapan kaybeder

Altın fiyatları rekora koşacak. Gram altında yeni rekor geliyor. İslam Memiş yeni öngörüsünü açıklayıp kasım ayına ilişkin kritik bir tüyo verdi. İşte tüm detaylar...



Piyasalarda hareketlilik sürüyor. Bir tarafta savaşın etkisiyle fiyatlanan ‘altın’, bir tarafta manipülasyona açık ‘dolar’ yatırımcıyı ters köşe yapıyor. Para piyasaları Uzmanı İslam Memiş, TGRT Haber'de piyasalarla ilgili sorularını cevapladı.

İSLAM MEMİŞ: HAYALLER 24, GERÇEKLER 28
29 Ekim günü akşam saatlerinde Google’ın dolar kurunu 24 TL seviyesinde göstermesi sosyal medyada gündem olurken, yatırımcı doların bu seviyelere çekilmesi kafa karışıklığı yarattı. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İslam Memiş, sosyal medya algısına karşı çok dikkatli olmak gerektiği konusunda yatırımcılara uyarılarda bulundu. 

Memiş, “Dün akşam böyle bir karmaşa yaşandı. Bununla ilgili çok telefon geldi. Mesaj gönderenler de oldu. Ben de sosyal medya hesabından ‘Hayaller 24, gerçekler 28. İşinize bakın, şu anda teknik olarak mümkün değil. Teknik olarak mümkün olsaydı, Doların sert bir şekilde gerilemesi için öncesinde mutlaka iyi bir haber akışı gelmesi lazımdı. Zamanlaması manidar. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na tekabül ediyor. Akşam saatlerinde bu paylaşılıyor. Özellikle sosyal medya algısına karşı çok dikkatli olmak lazım. Ben bu süreci ‘Yalan ve manipülasyon’ olarak nitelendirdim. Bu tür haber akış çok sık gelir ve kasım ayında yatırımcılar sosyal medya algısıyla yatırımlarına ve birikimlerine yön vermesin. Gerçekten referans alacağımız kurum ve kuruluşlar Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı veya ekonomi yönetimi. Buradan bir haber gelmedikçe sosyal medya dedikodusuyla veya manipülasyonla haber akışlarına bakıp da pozisyon almamak lazım. Bu bir manipülasyondur. Teknik bir hata olması mümkün değildir. Bilerek ve isteyerek yayılmıştır.” dedi.

“YAŞANAN HATA ALGI OPERASYONU OLABİLİR”
Yaşanan hatanın bir algı operasyonu olduğunu ve iyi niyetli bir akış olmadığını belirten İslam Memiş, “24 lira teknik olarak bir öngörümüz olsaydı daha önceki yayınlarımızda bunu kamuoyuna duyururduk. Olmayacak diye de bir şey yok. Olabilir de ama olumlu haber akışları gelirse olur. Gönlümüz ister ki enflasyon düşsün, döviz kurları düşsün tabi ki ama Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de ‘2024 Haziran ayı sonuna kadar sancılı bir sürecimiz var. Bütün politikaları enflasyonu düşürmek için uyguluyoruz’ diyor. Bütün ekonomi yönetimi de bu yönde kararlar alıyorlar. Teknik olarak mümkün değil. Düşmanımız çok, Türkiye’nin Yüzyılı’na tekabül etmesi bilerek ve isteyerek insanlarda panik yaratarak varlıklarını satsın, bir gün sonra da piyasa açılınca da zarar etsin, hükümete dayalı güven ortamı zedelensin operasyonudur. Bunun başka izahı yok. Ve dolayısıyla da bu haber akışının nereden geldiği, istihbarat, kurum ve kuruluşlar bunun takibini yapıyordur. Kişisel olarak yurt dışından bu akışın geldiğine dair bir sezgim var. Yurt dışı odaklı bir sosyal medya algısının çabucak yayılması gerçekleşti. Bunu paylaşanlar da kesin olarak hüküm vermedi. ‘Neler oluyor’ diye paylaşımlar görüldü. Bu tarafta finansal okur yazarlı olmayan insanlar inanıp gerçekten varlıklarını bozduysa artık tecrübe sahibi olmuş oldular. Yıl sonuna kadar bu tür haber akışları sık olarak gelecektir. Türkiye’ye karşı bu tür operasyonlar sıklaşacaktır.” diye konuştu.

KASIM ‘KAYIPLAR AYI’ OLABİLİR!
Yatırımcılara kasım ayı konusunda uyaran Memiş, “Ciddi manipülasyonlar ve haber akışları görebiliriz. Şahsen kasım ayında çok sert bir dalgalanma bekliyorum. Ben kasım ayını kazanma ayı olarak nitelendirmiyorum. Kasımda kazanç yok, batırma var. O yüzden uyarılarımı kasım ayına çektim. Yatırımcılar bu aya çok dikkat etmesi lazım.” dedi.

ALTININ ‘ALTIN YILI’ GELİYOR
Yükselen altın fiyatları ile ilgili direnç seviyelerini veren Memiş, yatırımcıya teknik düzeltme uyarısında bulundu. Memiş, “Şu anda gram altın 1837-1843 lira aralığında, ONS altın 1895 dolar seviyesinde bulunuyor. Bu seviyelerden altın alınır mı derseniz sanırım biraz beklemek lazım. Çünkü teknik olarak bir düzeltmeye ihtiyaç var. ONS altın tarafında yatırımcı, 1960-2030 dolar bant aralığına dikkat etsin. Direnç seviyesi 2030 dolar, bunun üzerinde kalıcı olacağını düşünmüyorum. Gram altında 1800-1880 TL bant aralığı var. Bu yıla ilişkin ön görümüz 1880 lira seviyesiydi. 2000 seviyesi ile ilgili öngörüm 2024 yılının ocak ayıydı. 2 bin 500 seviyesine kadar bu yükselişler devam edecek.” dedi.

Orta Doğu’daki gelişmelerle gerilim arttığı için muhtemelen yıl bitmeden de altın fiyatlarında 2000 seviyesinin görülebileceğini vurgulayan Memiş, 2024 yılı öngörüsü için şunları söyledi:

 “İki tür yatırımcı var altın alacaklar ve altın bulunduranlar. Altın satmak için şu an erken, yeni zirveler geliyor diye tahmin ediyorum. Bir tepki düşüşü mutlaka olacaktır. Bu tepki satışlarını da alım fırsatı olarak değerlendirebilirler. Hem ons tarafında hem de gram tarafında altında yukarı yönlü hareketlilik var. Bu hafta Amerika Merkez Bankası (Fed) faiz kararı var. Muhtemelen pas geçecek ve bu da altın fiyatlarını destekleyecek. Küresel piyasalarda Fed’in 2024 yılında faiz artırmayacağına yönelik beklentiler var. 2024 yılına ilişkin 2350 dolar seviyesine ilişkin öngörümü devam ediyorum. 2024 yılı altın yılı olacağını söyleyebilirim. Altın Fed’in faiz artırımlarından çok etkilendi, değerinin çok aşağısında kaldı. Savaşlar, enflasyonlar, ekonomik belirsizlikler derken altın fiyatları baskı altında kalmıştı. 2024 yılında altının ‘altın yılı’nı yaşayacağını düşünüyorum.”

“MERKEZ BANKASI ENFLASYON TAHMİNİNİ YUKARI YÖNLÜ REVİZE EDEBİLİR”
Enflasyona ilişkin beklentilerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Memiş, yüksek rakamların devam edeceğini, özellikle de petrol fiyatlarında son 1 aydır jeopolitik riskle alakalı yaşanan dalgalanma ile 88 dolar civarında fiyatlama görülüyor. Benim kişisel öngörüm yukarı yönlü hareketleri devam ettireceği yönünde. Petrolün yükselmesi enflasyon demek. Tahminime göre Merkez Bankası da enflasyon tahminini yukarı yönlü revize edecek. Merkez Bankası artık piyasayla barıştı. 500 baz puanlık beklenti vardı. Ve bu yönde artırım yaptı. Yukarıda yine 500 baz puanlık fark var. Tekrar bu yönde faiz arttırımı yönü güçlü. Yüzde 40’lara tekabül eden bir faiz karşımızda olabilir. O yüzden TCMB’nin enflasyonunu yukarı yönlü güncellemesi benim için sürpriz olmaz.

KRİPTODA ‘GİZLİ BOĞA DÖNEMİ’ BAŞLADI MI?
Kripto para piyasaları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Memiş, “Bitcoin de 34 bin 557 dolar seviyesinde bulunuyor. Sert satışlara karşı kripto yatırımcıları çok dikkatli olması lazım. En çok kripto piyasası baskı altında kalmıştı. Burada manipülasyon haberlere çok dikkat etmek lazım. Yükseliş trendini görmek için 40 bin dolar seviyesinden kapanışları görmek gerekiyor. Şu anda bu baskılanma devam ediyor. 28 bin -29 bin destek seviyeleri vardı. Yüzde 80’ini kaybetmiş bir yatırımcı profili var burada. Herkes yükselmesini bekliyor. Biraz sabırlı olmak lazım.” dedi. 


Geri Dön