26 / 11 / 2024

İsmail Fedakar: Kentsel dönüşüm milli davamız!

İsmail Fedakar: Kentsel dönüşüm milli davamız!

Kent Maraş Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Fedakar: “Ülkemiz için yolu, altyapısı, yeşil alanı ve sosyal imkanları ile planlı, sağlıklı ve sürdürülebilir şehirler ancak kentsel dönüşümle sağlanabilir” dedi.




Kent Maraş Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Fedakar: “Geçmişten gelen çarpık kentleşme sorununun çözülmesi, gecekonduların ve sosyal donatılardan yoksun yaşam alanlarının yeniden yaratılması, kentlerin kültürümüze ve mimarimize uygun, çağdaş yapılara kavuşması için bu fırsat çok iyi değerlendirilmeli ve bu konuya milli bir dava gözüyle bakılmalı” dedi


 7 şiddetinde meydana gelen, iki kişinin hayatını kaybettiği Yeni Zelanda depremi akıllara yine Türkiye’de yaşanan ve yaşanması muhtemel depremleri getirdi. 7 ve üzeri depremin 500 yıldan bu yana yaşamayan Kahramanmaraş’ta ise yapılan yeni binaların deprem yönetmeliğine göre yapılıyor.


Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde bulanan Kahramanmaraş’ta en yıkıcı deprem 1516 yılında yaşandı. Pazarcık, Narlı, Türkoğlu bölgelerinin 1’inci derece deprem bölgesinde bulunması ise deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. 2012 yılında başlatılan kentsel dönüşümde yenilenmesi hedeflenen 6,5 milyon bina yapılacak. Yüzde 40’a yakın Kahramanmaraş’ta yapılması planlanan bina yenileme işi ise devam ediyor.


Yüzölçümünün yüzde 92’si deprem kuşağında bulunan Türkiye’de yaklaşık 18 milyonu aşan yapı stoğunun yüzde 67’sinin ruhsatsız, yüzde 60’ının ise 20 yaşın üzerindeki konutlardan oluştuğunu hatırlatan ve sektörün güvenilir yeni yüzlerinden Kent Maraş Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Fedakar, Kentsel dönüşüm için önemli açıklamalarda bulundu.


Geçtiğimiz günlerde 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası’nın uygulama yönetmeliğinde yapılan radikal değişikliklerle bina yenileme sürecinin çok daha hızlı ilerleyeceğine dikkat çeken İsmail Fedakar, sürecin sağlıklı işlemesi için bina sahipleri ve firmaların kentsel dönüşüm fırsatını rant yarışına çevirmeye çalışmak yerine çözümcül bir yaklaşımla ilerlemeleri gerektiğini söyledi.


 


DOĞRU SEÇİM ÖNEMLİ


Deprem ülkesi Türkiye’de insanların huzur içinde yaşayabilecekleri, dayanıklı, uzun ömürlü, güvenli ve sürdürülebilir projeler inşa edilmesi gerekliliğinin altını çizen Fedakar, şunları aktardı; “Kentsel dönüşümle birlikte Deprem Yönetmeliği’ne uygun olarak kaliteli malzemeler ve en son inşaat teknolojileri ile inşa edilmiş binaların sayısı hızla artacak. Bu doğrultuda tüketicilerin de kentsel dönüşüm sürecinde binalarını yeniletirken ya da konut seçerken hem statik hem de estetik değerleri sorgulamaları gerekiyor. Zemin etüdünden projelendirmeye, malzeme kalitesinden yapım faaliyetine kadar bina üretim sürecinin her aşamasında alınacak mühendislik hizmeti yapıların güvenli ve sürdürülebilir olmasının en önemli teminatı. Bu nedenle mühendislik ve mimarlık hizmetlerine gereken önemi veren inşaat firmalarını tercih etmek çok önemli.”


 


HEDEF 6,5 MİLYON BİNA, GERÇEKLEŞEN 120 BİN!


Türkiye’de kentsel dönüşüm sürecinin 2012 yılında başladığını ve resmi rakamlara göre ilk etapta yaklaşık 6,5 milyon binanın yenilenmesinin hedeflendiğini hatırlatan Fedakar, 4 senede sadece 120 bin binanın kentsel dönüşüm sistemine girdiğine dikkat çekti. Bugüne kadar süreci tıkayan pek çok nedenden ötürü kentsel dönüşümün yavaş ilerliyor. Kentsel Dönüşüm Yasası’nın uygulama yönetmeliğinde yapılan değişiklikler ile yatırımcıların ve konutunu yenilemek isteyen mülk sahiplerinin önündeki engellerin ortadan kalktığını belirtti.


 


KENTSEL DÖNÜŞÜM MİLLİ DAVAMIZ


“Ülkemiz için yolu, altyapısı, yeşil alanı ve sosyal imkanları ile planlı, sağlıklı ve sürdürülebilir şehirler ancak kentsel dönüşümle sağlanabilir” diyen Fedakar, sözlerini şöyle sürdürdü; “Şehir planlamasını bütüncül ve sistematik bir anlayışla yapmak, gelecek nesillere kaliteli yaşam imkanı tanımak ve olası felaketlerde kayıpları en aza indirgemek için kentsel dönüşüm fırsatını iyi değerlendirmek gerekiyor. 2012 yılında başlatılan bu süreç aslında 1999 depremi sonrası kaybedilen onca zamanı bir nebze de olsa telafi edecek gibi görünüyor. Kentsel dönüşüm ülkemiz, ekonomimiz ve insanımız için zorunlu bir süreç. Geçmişten gelen çarpık kentleşme sorununun çözülmesi, gecekonduların ve sosyal donatılardan yoksun yaşam alanlarının yeniden yaratılması, kentlerin kültürümüze ve mimarimize uygun, çağdaş yapılara kavuşması için bu fırsat çok iyi değerlendirilmeli ve bu konuya milli bir dava gözüyle bakılmalı.” 


Kahramanmaraş'ta bugün



Geri Dön