24 / 12 / 2024

İsmail Kartal: Depreme dayanıklı bir köprü yapıyoruz!

İsmail Kartal: Depreme dayanıklı bir köprü yapıyoruz!

Yapımı devam eden 3. Boğaz Köprüsü'nün Garipçe kesimindeki ayağında gazetecilere açıklama yapan Karayolları 1. Bölge Müdürü İsmail Kartal, köprü ayağının 2014 yılı ortalarına doğru 322 metreye ulaşacağını söyledi...




Yapımı devam eden 3. Boğaz Köprüsü'nün Garipçe kesimindeki ayağında gazetecilere açıklama yapan Karayolları 1. Bölge Müdürü İsmail Kartal, köprü ayağının 2014 yılı ortalarına doğru 322 metreye ulaşacağını söyledi. 


Mayıs ayı sonunda başlayan çalışmaların hızlı bir şekilde ilerlediğini ifade eden Kartal, "Garipçe kesimindeki Avrupa yakasındaki ayak üzerinde bulunmaktayız. Şu an 84. metredeyiz. Deniz kotundan itibaren ise, 92. metredeyiz. 29 Mayıs'tan itibaren Avrupa ve Anadolu yakasındaki köprümüzün kulelerinin hızlı bir şekilde yükseldiğini görebilirsiniz. Anadolu yakasındaki köprümüzün de ayak yüksekliği 84. metreye ulaşmış durumda. 24 saat esaslı olarak çalışmaktayız. Üzerinde bulunduğumuz ayaklar, hergün ortalama 2,5 metre yükselmekteler" diye konuştu. 


Kartal, köprülerde kaya kalıp sistemi ile çalışıldığına dikkati çekerek, köprü ayaklarının tabandan itibaren 1,5 metre et kalınlığında olduğunu ve 6 derecelik açıyla, 322. metreye kadar yükseleceğini, bu yüksekliğe ulaşıldığında ise köprü ayaklarındaki et kalınlığının 1 metreye düşeceğini anlattı. 


"Depreme dayanıklı bir köprü yapıyoruz" 


Kartal, 3. Boğaz Köprüsü'nün depreme dayanıklılığına ilişkin ise "Bu tür köprüler tasarlanırken, rüzgar yükü ve deprem yükü, esasını oluşturmaktadır. Bizim bu köprümüz, 2 bin 475 yılda olacak bir olası depreme karşı stabil halde ayakta duracaktır. 2 bin 475 yılda olası, teknik verilerin ışığındaki ifademizden bahsedersek, olası bir deprem ki, bu da yüzde 4 oranındadır, buna dayanıklı bir köprü yapıyoruz" diye konuştu. 


Köprünün iki yakasındaki ayakları arasında bin 408 metre mesafe olduğunu kaydeden Kartal, 2015 yılı içinde hizmete girmesi beklenen köprünün, lastik tekerlekli araçlar için 8 şerit, demiryolu için 2 şerit olmak üzere toplam 10 şerit olarak hizmete gireceğini dile getirdi. 


Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin kapasitesinin üzerinde yolcu taşıdığını bildiren Kartal, 3. Boğaz Köprüsü ile diğer köprülerin yükünün oldukça hafifleyeceğini vurguladı. 


İsmail Kartal, yeni köprünün transit trafiğe hizmet edeceğini, özellikle tır, kamyon, otobüs gibi ağır taşıt trafiğinin zorunlu yönlendiği bir güzergah olacağını belirtti. 


AA


Geri Dön