Eğitim

İsmet İnönü'nün köşküne kiracı aranıyor!

İsmet Paşa'nın yaptırdığı bu evde, oğlu Ömer ve eşi Engin İnönü yaşıyordu. Tarihi köşk şimdi yeni sakinlerini arıyor

 Maçka'da devasa binaların arasında boynu bükük, unutulmuş eski bir yapı var. İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün yaptırdığı köşk. Terkedilmiş, bakımsız, içler acısı bir halde olan evin üzerinde 'kiralık' ilanı görmek daha da üzüntü verici.
İsmet Paşa'nın yaptırdığı, ancak hiç oturmadığı evde, oğlu Ömer İnönü ve eşi Engin hanım yaşıyordu. Çift 2004 yılında iki ay arayla hayatını kaybetti ve yaşamlarının son günlerini bu köşkte geçirdi. Bugün ise, Beşiktaş Vişnezade Mahallesi'nde bulunan evin hali oldukça kötü görünüyor. 1940'ta dönemin ünlü mimari Rüknettin Güney tarafından inşa edilen yapının sağ tarafında Fas Krallığı başkonsolosluğu var. Deniz manzaralı, etrafı oldukça ferah olan bu 70 yıllık köşkün durumu, etrafındaki binalara hiç benzemiyor.
Köşk, içler acısı halde. Evin girişindeki otların uzun zamandır temizlenmediği her halinden belli. Camları saran ağaç dalları kurumuş. Kimsesiz bırakılmış gibi, tüm canlılığını yitirmiş. Burasıyla ilgili tek hayat belirtisi; solgun binanın üzerine asılmış koca bir 'kiralık' ilanı. İlan da olmasa, sanki orada kimse yaşamamış sanacaksınız Üç katlı ve 400 metrekare olan evin geniş bir bahçesi var.
Emlakçıdan aldığımız bilgiye göre bu tarihi köşkün kira bedeli 15 bin lira. Depozito, kiralayacak firmanın teminat bedeline bağlı. Köşkün restoranlara veya ikametgah olarak kullanacaklara verilmesi düşünülmüyor.  Şirketlere ofis olarak kiralanabilecek.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün İzmir'deki evi, Ankara'daki Pembe Köşkü, Sivas İnönü Konağı ve Heybeliada'da bulunan köşkü İnönü Vakfı bünyesinde müze olarak korunuyor.

Haber: Ali Mert AlanFotoğraf: Volkan Bilgiç/Milliyet