24 / 11 / 2024

İsmet Yıldırım: Daha fazla sosyal konut yapmalıydık!

İsmet Yıldırım: Daha fazla sosyal konut yapmalıydık!

Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım, TOKİ'nin misyonu nedeniyle, bugüne kadar 58 bin adet konut üreten Kiptaş'ın sosyal konut tarafının yetersiz kaldığını dile getirdi. İstanbul'daki sosyal konutları Kiptaş'ın yapmasının faydalı olacağını söyledi




İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kiptaş, bugüne kadar 58 konutluk projeye imza attı.  Kiptaş  Genel Müdürü İsmet Yıldırım, 12 yıllık görev süresinde yaptıklarını anlatırken, Kiptaş'a 'daha fazla sosyal konut üretme' rolünün verilmesi gerektiğini söyledi...

Kiptaş'ta kaçıncı yılınız, ileriye dönük hedefleriniz neler

12 yıldır buradayım. Başarılı olup olmadığımıza vatandaşların karar vermesi lazım. Biz işimizi yapıyoruz. Görev istenmez, görev verilir diye düşünüyorum. Yeri ve zamanı geldiğinde sayın Başbakanımız, sayın Belediye Başkanımız kendileri karar verirler zaten.

Kiptaş'ı biz başarılı görüyoruz. Bu başarı ciroya nasıl yansıyor Kr mı ediyorsunuz zarar mı

Zarar etmiyoruz ama çok da fazla kr etmiyoruz.

İSTANBUL BİZE KALSIN

Geriye dönüp baktığınızda şunu da yapsaydık dediğiniz bir şey var mı

Kiptaş'ın biraz daha açılımını artırmak lazım.  TOKİ  projeleri başlayınca belki Kiptaş'ın sisteminde biraz değişiklik oldu. Sosyal konut projelerinde azalma görüldü. Hiç yapmıyoruz değil ama yetersiz. O da bizim arsa bulamamamızdan dolayı. Belediyelerin alabileceği arazilerin hepsi TOKİ eliyle değerlendirilmeye başlandı. Bu yüzden ben Kiptaş'ın biraz daha sosyal konut projelerine ağırlık vermesi gerektiğini düşünüyorum. TOKİ Anadolu'da sosyal konut yapıyor ama İstanbul'dakileri bizim yapmamız gerekir diye düşünüyorum.

KİPTAŞ HALKA DAHA YAKIN

Niye TOKİ değil de siz yapmalısınız

Çünkü yerinde daha kaliteli projeler üretiliyor. Kiptaş'ın vizyonu, misyonu ve kalite standardı, vatandaşla içli dışlı oluşu daha iyi gibi görünüyor. Ankara'dan konut satışıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kiptaş aracılığıyla konut satışı arasında biraz fark oluyor. Vatandaş kendini Kiptaş'a biraz daha yakın görebilir.

DÖNÜŞÜME BÜTÇE ŞART

Kentsel dönüşüm kaçınılmaz. Burada büyük rol size mi düşer, TOKİ'ye mi

TOKİ'ye düşer ama bizim de işin içinde olmamız gerekir. Çünkü belediye halka daha yakın olduğu için misyonu yüklenebilir. Merkezi hükümetin belediyeye bu imknı mutlaka tanıması lazım. Belediyenin çöp toplamak için ayırdığı para, çiçek, ekmek için, ulaşım için ayırdığı bütçe nasılsa, kentsel dönüşüm ve depremli ilgili de olması lazım. Bu kesim ayrılmadan bu işi düzeltemezseniz.

Kendi yaptığı evde oturuyor


Nerede oturuyorsunuz, konut tercihiniz nasıl

Daha önce müteahhitlik yaptığım için Çengelköy'de kendi yaptığım kat karşılığı bir yer vardı. Belediyenin yerinde oturmuyorum yani. Net 150-160 metrekarelik bir daire. Boğaz manzaralı. Satmayı düşünmediğim için fiyatı nedir bilmiyorum. Kiptaş'ın yaptığı her proje güzel ama benim çevrem Ümraniye'de, Çekmeköy'de. Akrabalarımız, eşimiz dostumuz orada. Kopamıyoruz. Gel desen Yeniköy'de otur. Oturamam. Çevre edinmek kolay değil. 50 senedir oradayım.

Karaköy'e elektronik dönüşüm


Elektrocity projesine gelecek Karaköy esnafının yeri ne olacak

Taksim'den, İstiklal'den Karaköy'e doğru olan bölgeler dönüşüyor. Onlar arada biraz sıkışacak. Karaköy'deki elektronikçiler, Esenler Atışalanı'nda kurulacak Elektrocity projesine taşınacak. Dönüşünce de oralar mağazaların, otellerin, alışverişin yoğun olduğu bir yer olur sanırım.

'Ustalık' dönemine yakışır şehir


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Belediye Başkanı iken başlattığı Başakşehir efsane oldu. Yeni bir Başakşehir gelir mi

Onu söylemek istiyorum işte. Arazi olsa... Başakşehir'e sıkıştık kaldık. Kayaşehir'i biz niye kurmayalım. Başakşehir'in devamıydı. Onun dışında dönüşüm projeleri var. Bundan sonra belki sosyal proje de olsa dönüşüme ağırlık vermek lazım. Dönüşümde kaydırmalar yapmak lazım. 50 binlik, 100 binlik yeni şehirler kurarak şehrin içini boşaltmak lazım. Buna hükümetten de TOKİ'den de destek olur sanıyorum. Bu dönem Başbakanımızın ustalık dönemi olacağı için, bunlar masaya yatırılır sanıyorum.

BAŞAKŞEHİR STADYUMU GELİYOR

Başakşehir çok takdir topluyor. Bir tek stadı kaldı. Onu da büyükşehir ihaleye çıkacak, yapacak. Onun dışında yok yok. Bu yıl ihaleye çıkar sanırım. Bu stadı Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan istedi. Başakşehirin yürüme mesafesinde bir stadı diye. Belediye, Belediyespor'a destek çıksın diye. 15 bin kişilik bir stad olacak.

100 binlik planlarla İstanbul'un nüfusu belli bir yerde tutulmak isteniyor. Çok da doğru bir karar. Çok da konut ve sanayi arazimiz yok. Tarım ve orman arazisi var. Olan yerleri de dönüşümde kullanıp, deprem dönüşümü adı altında düzenlemek lazım. İstanbul'da 13-14 milyon olan nüfus olsa olsa en fazla 18 milyonla sınırlanır. Çünkü doğu-batı aksında tükendi. Kuzey-güney aksında toplasan en fazla bir milyon nüfus barındıracak konut geliştirilebilir.

'Müteahhitlerin rekabet gücünü artırdık'


Bazı müteahhitler TOKİ'yi, Kiptaş'ı kendilerine rakip görüyorlar, hatta haksız rekabet yapıldığını söylüyor. Nasıl karşılıyorsunuz

Hiç haksız rekabet görmesinler. Dünyada bu işlerin çoğu kamu eliyle yapılmıştır. Kamu vatandaşın barınma ihtiyacını karşılar. Bu ihtiyaçtır. Devlet bunu yapamazsa vatandaş öne geçer. Devlet şunu yapsa daha iyiydi; planlama. Türkiye bunu 80 sene evvel, Cumhuriyetle birlikte kurmalıydı ama olmadı. İstanbul planlarını son 10 sene içinde tamamladı.

TOKİ ve Kiptaş konut piyasasında bir düzen sağlıyor. Konut fiyatlarında ayarlama yapıyor, fakir fukara konut sahibi oluyor, inşaat kalitesi artıyor, işçi kalitesi artıyor. İnşaata kontrol geldi, mühendislik ve mimarlık hizmeti girmeye başladı. Özel sektör kendilerini bir düşünsün, 10 sene evvel neydik, şimdi neyiz diye. Biz kiminle bu seviyeye geldik diye... Eskiden 50 tane, 100 tane daire yaparlardı, şimdi bin tane 5 bin tane daire yapıyorlar. Biz onların rekabet gücünü artırdık. Öyle düşünsünler.


Yenişafak

 


Geri Dön