Genel

İSO, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2015 sonuçlarını açıkladı!

İstanbul Sanayi Odası'nın 2015 yılı araştırma sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre ilk sırada TÜPRAŞ yer aldı. Araştırmada, Ford Otomotiv Sanayi AŞ ikinci, Arçelik üçüncü oldu.

 İstanbul Sanayi Odasının (İSO) ''Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" 2015 yılı araştırması sonucunda ilk sırada Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) yer alırken, Ford Otomotiv Sanayi AŞ ikinci, Arçelik üçüncü oldu.


"Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" 2015 yılı araştırmasının sonuçları İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan tarafından açıklandı. 


İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine 2015 yılında 49 yeni firma girdi. Bunlardan 38'i geçen yıl İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında yer aldı. 11 firma ise geçen yılki İSO 1000 dışından doğrudan 2015 yılı ilk 500 sıralamasına girdi. 


Araştırmada,TÜPRAŞ üretimden satışlarda 35 milyar 437 milyon lira ile birinci olarak sırasını korudu. 


TÜPRAŞ ile onu izleyen kuruluş arasında üretimden satışlar büyüklüğü itibarıyla önemli fark bu yıl da sürdü. TÜPRAŞ 2015 yılında ilk 500 kuruluşu toplam üretimden satışlarının yüzde 7,9'unu gerçekleştirdi. 


Listede üretimden satışlarda 14 milyar 732 milyon lira ile Ford Otomotiv ikinci, 9 milyar 998 milyon lira ile Arçelik üçüncü sırada yer aldı.


2015 yılında üretimden satışlara göre ilk 10 büyük kuruluş içinde 2014 yılına göre bir firma değişikliği oldu. Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları AŞ üçüncü sıradan dördüncü sıraya inerken, Arçelik AŞ dördüncü sıradan üçüncü sıraya yükseldi. 


TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası AŞ dokuzuncu sıradan beşinci sıraya çıktı. 


EÜAŞ Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürlüğü beşinci sıradan altıncı sıraya indi. Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları TAŞ sekizinci sıradan yedinci sıraya yükseldi. 


Hyundai Assan Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ geçen sene 13. sıradayken, bu sene ilk 10'a sekinci sıradan girdi ve ilk 10 içindeki tek yeni kuruluş oldu. 


İskenderun Demir Çelik AŞ yedinci sıradan dokuzuncu sıraya indi. 


İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi AŞ altıncı sıradan onuncu sıraya geriledi. Geçen yıl ilk 10 içinde onuncu sırada yer alan Aygaz AŞ ise 13. sırada yer aldı.


Üretimden satışlara göre en büyük ilk 10 kuruluş içine son 3 yıldır olduğu gibi 2015 yılında da kamudan bir tek kuruluş olan ve sıralaması altıncılığa gerileyen EÜAŞ Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürlüğü girdi. 


İlk üç büyük özel sektör sıralamasında TÜPRAŞ, Ford Otomotiv Sanayi AŞ ve Arçelik AŞ yer aldı. 

- Katma değerde en büyükler

Geçen yıl üretici fiyatları ile en yüksek katma değer yaratan kuruluş 2013 ve 2014 yıllarında olduğu gibi TÜPRAŞ oldu. İkinci sıradaki firma ise isminin açıklanmasını istemedi.   


En yüksek katma değer yaratan üçüncü firma ise JTI Tütün Ürünleri Sanayi AŞ oldu. 


TÜPRAŞ tek başına ilk 500 kuruluşun yarattığı toplam katma değerin 2014 yılında yüzde 15,3'ünü gerçekleştirirken, 2015 yılında bu oran yüzde 19,6'ya yükseldi. 

- En fazla kar eden kuruluşlar

En fazla kar eden kuruluş geçen yıl TÜPRAŞ olurken, ikinci sırada Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, üçüncü sırada Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları TAŞ, dördüncü sırada ise İskenderun Demir ve Çelik AŞ yer aldı. 


En fazla kar elde eden beşinci firma Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, altıncı firma ise Mercedes Benz Türk AŞ oldu. 


Geçen yıl en fazla kar eden ilk iki şirket değişti. İlk iki sırada yer alan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları TAŞ ve İskenderun Demir ve Çelik AŞ yerlerini TÜPRAŞ ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bıraktı. 


2015 yılında en fazla kar eden ilk 10 kuruluş içinde 2014 yılında da en fazla kar eden ilk 10 içinde yer alan sadece 7 kuruluş kaldı. 


En fazla kar eden ilk 10 kuruluş içinde 3 kamu, 7 özel sektör kuruluşu bulunuyor. Kamu kuruluşları en fazla kar eden ikinci, beşinci ve yedinci kuruluşlar oldu. 

- İhracatta en büyükler

En fazla ihracat yapan ilk üç kuruluş 2015 yılında Ford Otomotiv Sanayi AŞ, TÜPRAŞ ve Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları AŞ oldu. 


Bu üç firma 2013 ve 2014 yıllarında da en çok ihracat yapan ilk üç firma oldu ancak 2015 yılında ilk sıraya TÜPRAŞ yerine Ford Otomotiv geçti. 


Geçen yıl en fazla ihracat yapan ilk 10 kuruluşun tamamı özel sektör kuruluşu oldu. En çok ihracat yapan ilk 10 kuruluş içinden dokuzu 2014 yılında da ilk 10 kuruluş içinde yer aldı. 2015 yılında ilk 10'a bir yeni kuruluş katılırken, bir firma ilk 10 içinden çıktı. 


En fazla ihracat yapan ilk 10 kuruluşun toplam ihracat tutarı 19 milyar dolar, ilk 500 kuruluşun gerçekleştirdiği toplam ihracat ise 53,4 milyar dolar oldu. 


İlk 10 kuruluşun ilk 500 içindeki ihracat payı yüzde 35,6, Türkiye'nin toplam ihracatı içindeki payı ise yüzde 13,2 olarak gerçekleşti. 



Tam liste için tıklayın


AA



Haber Yarına Bakış Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasına geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Denizli’den 12 şirket girdi. Kablo üreticisi Er-Bakır bir önceki yıl 23. sırada yer aldığı listeye bu yıl 29. sıradan girdi. Er-Bakır’ı 52. sırada Abalıoğlu Yem ile 137. sırada yer alan Kocaer Haddecilik izledi. Listede yer alan firmalardan sadece 4’ü geçen seneye göre üst sıralara çıkarken, diğer firmalar genel olarak istikrarını korudu. İnşaat sektörünün tek Denizlili temsilcisi Denizli Çimento 100 basamak düşerek 491. sırada kendine yer buldu. Gamateks ve Menderes Tekstil ile birlikte tekstil sektörü listeye iki firmayla girdi. Geçen yılki listede 161. sırada yer alan Aynes Gıda bu yıl 164’üncülüğe geriledi.


ANADOLU İKİNCİ PLANDA


Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, İSO 500 listesini şöyle değerlendirdi: “Listenin yarısını Marmara Bölgesi’nde yer alan firmalar oluşturuyor. İstanbul 182, Kocaeli 32, Bursa 23, Sakarya 8 firma olmak üzere Marmara Bölgesi, her sene olduğu gibi yine listeye damgasını vurdu. Anadolu’daki sanayicilerimiz ne yazıkki hep ikinci planda kalıyor. Bunun dışında genel olarak ISO 500’deki şirketlerin esas faaliyet kârlarındaki artış sevindirici olsa da finansman giderlerindeki artış endişe verici. Şirketlerin bankalara olan borçları gittikçe artıyor. İnsanlarımız inşaat ve ticarette ısrar ediyor veya bu sektörlere kayıyor, halbuki kalkınmamız için sanayiye ihtiyacımız var. Ar-Ge harcamalarındaki yüzde 7’lik artış, bu sene bizi en çok memnun eden sonuçlardan biri oldu.”


Denizli’nin durumunu ise Keçeci şöyle değerlendirdi: “Listede geçen yılki gibi 12 firma ile temsil edilmemiz istikrarımızı gösterse de uzun yıllardır Denizli’de yeni yatırım yapılmadığı gibi bir gerçeği de önümüze seriyor. Geçen seneye göre Gaziantep ve Manisa herşeye rağmen firma sayılarını yükseltirken, Denizli ve Konya yerinde saydı, Kayseri de İSO 500’deki temsilcilerini azalttı. Kapasitesinin yüzde 80’ini kullanarak ihracat yapan bir il olarak ancak bu sonuçları elde edebiliyoruz. Bu tablonun Denizli’ye yeni yatırım gelmedikçe değişeceğini düşünmüyorum.”


Yarına Bakış