26 / 05 / 2024

İspanya'da inşaat sektörünün çökmesiyle tasarruf bankaları sıkıntıya girdi

İspanya'da inşaat sektörünün çökmesiyle tasarruf bankaları sıkıntıya girdi

İspanya'da dört tasarruf bankası birleşme  kararı aldı



Cajastur, Caja de Ahorros del Mediterraneo, Caja Extremadura ve Caja  Cantabria bankaları sermaye piyasası kuruluna sunduğu dosyada, "borcunu  ödeyebilme gücü ve katılımcı bankaların varlıklarını güçlendirmek" amacıyla bir  grup oluşturma konusunda anlaştıklarını bildirdi.

Dört banka birleşme kararını, Unicaja bankasıyla birleşme görüşmelerinin  başarısız olmasıyla hükümetin Cajasur bankasını kurtarmasından sonra aldı. İspanya'da Merkez Bankasının Mart 2009'da Caja Castilla-La Mancha  bankasının kontrolünü aldıktan sonra Cajasur kurtarılan ikinci banka oldu. Bankaların birleşmesiyle toplam varlıkları 135 milyar avroyu bulacak ve  La Caixa ile Caja Madrid tasarruf bankalarından sonra ülkenin üçüncü büyük tasarruf bankası ortaya çıkacak.

Caja de Ahorros del Mediterraneo ve Cajastur'un hisseleri yüzde 40, Caja  Extremadura'nın yüzde 11 ve Caja Cantabria'nın yüzde 9 oranında olacak. Bankalar  kendi yönetim kurulları ve şubelerini koruyacak, ancak risk kontrolü ve kredi değerlendirme gibi operasyonlarını birleştirecek. İspanya'da bankacılık sektörü her ne kadar sıkı düzenleme kuralları nedeniyle uluslararası finansal krize dayansa da ekonomideki durgunluk ve inşaat
 sektörünün çökmesiyle emlak sektörüne bağlı krediler ve batık kredilerin oranının artması yüzünden küçük tasarruf bankaları önemli sıkıntılarla karşılaştı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) dün yayımladığı raporda, İspanya'da bankacılık sektörü sağlam olsa bile baskı altında bulunduğunu ve konsolidasyona ihtiyacı olduğunu açıklamıştı.
AA


Geri Dön