İsrail-Filistin çatışmaları endişeleri körükledi: Gaz fiyatları haftayı yükselişle açtı!
İsrail-Filistin çatışanlarının başlamasıyla yükselişe geçen doğalgaz fiyatları geçtiğimiz günlerde durağanlaşmıştı. Ancak Mısır’ın dün gaz ithalatının durma noktasına geldiğini açıklamasından sonra oluşan arz güvenliği endişeleri fiyatları arttırdı.
Gaz fiyatlarında dalgalı seyir devam ediyor. Avrupa’da gaz fiyatları, Mısır’ın dün gaz ithalatının durma noktasına geldiğini duyurmasından sonra gerçekleşen arz güvenliği endişeleriyle haftaya yükselişle başladı.
İsrail-Filistin çatışmasının üzerinden geçen üç haftada ise fiyatlar yaklaşık yüzde 40 yükseldi.
Geçen sene başlayan Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber Rusya, Avrupa'ya boru hatlarından doğal gaz sevkiyatını keserken, AB ülkeleri başta doğal gaz ve elektrik olmak üzere enerji alanında büyük sorunlar oldu.
Avrupa'da derinliği en çok olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de, aralık vadeli kontratlarda fiyatlar geçtiğimiz cuma günü kapanışa göre bugün yüzde 6,7 artışla megavatsaati 53,9 Euro'ya çıktı.
Ortadoğu'da İsrail-Filistin çatışmasının başlamasından sonra yükselişe geçen fiyatlar, son olarak 13 Ekim tarihinde 53,9 Euro’yu görmüştü.
FİYAT ARTIŞINDA MISIR’IN AÇIKLAMALARI ETKİLİ OLDU
Sözcü'de yer alan detaylara göre, fiyatların bu haftaya yükselerek başlamasında, dün Mısır’ın gaz ithalatının durma noktasına geldiğini açıklamasının ardından oluşan arz güvenliği endişeleri etkili oldu.
İsrail, çatışmaların yoğunlaşmasından sonra ABD’li enerji şirketi Chevron’un işlettiği Doğu Akdeniz’deki Tamar gaz sahasında üretimi durdurmasını talep etmişti. Mısır, bu sahadan önemli miktarda gaz ithalatı yapıyordu.
Mısır, özellikle 2022 yılının etkisini hissettiren enerji kriziyle beraber Avrupa’ya sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatını büyük ölçüde yükseltmişti.
ENDİŞELERİ KÖRÜKLEDİ
Mısır’ın gaz ithalatındaki gerilemenin LNG ihracatında da gerilemeye yol açacak olması, Avrupa’da arz güvenliğine ilişkin endişelerin yeniden körüklemesini etkiledi.
Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığını düşürürken diğer ülkelerden LNG ithalatına daha bağımlı hale gelmesi, fiyatların küresel piyasalarda doğal gaz ve LNG arzına dair olası kısıtlar karşısında kırılganlığını artırıyor.
Öte yandan Doğalgaz fiyatları geçtiğimiz hafta yüzde 14 arttı. Haziran ayının ortasından bu yana görülen en büyük haftalık kazanç olarak dikkat çekti. Son dönemdeki itici faktörler arasında daha serin hava, beklenenden daha düşük envanter artışı ve yükselen ihracat bulunuyor.
Güney Ataşehir Toplu Konut Yerleşim Alanı 1/5000 ölçekli plan tadilatı askıda!
Altında kasım rüzgarı geliyor! İslam Memiş yatırımcıları uyardı! Bunu yapan batar...
Doğal gaz ithalatı ağustos ayında yüzde 4,5 azaldı